Anasayfa / Basın Açıklamaları / TRT’de yapılan atamlar hukuksuzdur, Anayasa’ya aykırıdır

TRT’de yapılan atamlar hukuksuzdur, Anayasa’ya aykırıdır

Atanan isimler tartışmalıdır, kamuoyu vicdanını yaralar. Halk için yayın yapan, halk tarafından finanse edilen ve halk tarafından denetlenen TRT’den vazgeçmiyoruz.

Konuya ilişkin basın açıklamamız aşağıdadır.

BASINA VE KAMUOYUNA

TRT’DEN ELİNİZİ ÇEKİN!

ATANAN İSİMLER TARTIŞMALIDIR, KAMUOYU VİCDANINI YARALAR

HALK TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN TRT, HALK İÇİN YAYIN YAPMALIDIR.

Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu’nun yönetim yapısında değişikliğe gidildi. Bu atamalar, tartışmalara sebep olacak niteliktedir. TRT Genel Müdürlüğü’ne atanacak kişinin kurum içinde meslekten yetişmiş yayıncılardan olması beklenir. Oysa bir kez daha atanan kadroların iktidara yakın ve tartışmalı isimler olması söz konusudur.

Kamu Hizmeti Yayıncılığı yapması için kurulan TRT, bir kez daha siyasi erkin pençesinde şekilleniyor. Süreklilik gerektiren kamu hizmeti yayın politikaları siyaseten atamalar ve seçim rüzgarlarıyla her 4-5 yılda bir yeniden biçimlendiriliyor.

Yeni atanan Genel Müdür ve Yönetim Kurulu ile birlikte kurum, en alt kadrolara kadar yeniden şekillendirilecek. Genel Müdür Yardımcılarından başlayarak Başkanlar, Müdürler, Şefler yine değiştirilecek.  Yayın hizmeti veren asli kadrolar da bu yeniden yapılandırmalarından etkileniyor. Kurumda karmaşa yaşanırken, çalışma barışı bozuluyor.

TRT Kanunu’nun Yayın Esasları bölümünün 5.maddesi, “Anayasanın sözüne ve ruhuna bağlı olmak; kamu yararını korumak ve kollamak, tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak.” üzerinedir.

Atanan kişilerin taraf tutmaları olasılığının yüksek olması kamuoyu için endişe kaynağı olmalıdır.

Anayasa Mahkemesi’nin 30 Mart 2011 tarihinde TRT yasasına ilişkin aldığı kararla, kurumun özerklik ve tarafsızlığına temel oluşturan, Anayasa’nın 133. maddesinin bir hükmü kalmadı. İşte o günlerde bu sürece defalarca karşı çıkan sendikamız, bugün olacakları da öngörmüştü.

Biz tüm bu işe alımlarda liyakatın önemine işaret ediyor; 20-30 yıldır bu kuruma hizmet veren ve kurum kültürüyle yoğrulan emekçilerin, Genel Müdürlük dahil, hak ettikleri yerlere gelmesini istiyoruz. Meslekten yetişmiş uzman yayıncılar varken, kurum dışından yapılan siyaseten atamaları kabul edemiyoruz.

Haber-Sen olarak “Özerk, Katılımcı, Demokratik TRT” için mücadelemizi sürdüreceğiz. Halk için yayın yapan, halk tarafından finanse edilen ve halk tarafından denetlenen TRT’den vazgeçmiyoruz. Bu, yalnızca kurum içi bir konu değil TRT’den kamu hizmeti yayıncılığı almaya hakkı olan Türkiye kamuoyunun sorunudur. 15.07.2021

YAŞASIN KESK

YAŞASIN HABER-SEN

YASASİN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ

HABER-SEN

                                                                                                          MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TRT BU HALİ İLE HALKIN DEĞİL, İKTİDARIN KANALIDIR.

KAMU HİZMETİ YAYINCILIĞI YAPMASI GEREKEN TRT YİNE BİLDİĞİNİZ GİBİ! TRT BU HALİ İLE HALKIN DEĞİL, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ten − 3 =

Örnek Resim