Anasayfa / Basın Açıklamaları / GENEL MERKEZ AÇIKLAMALAR / TRT ÇALIŞANLARI ELEŞTİRİLERDEN DEĞİL, TEK YANLI YAYIN ANLAYIŞINDAN RAHATSIZ…

TRT ÇALIŞANLARI ELEŞTİRİLERDEN DEĞİL, TEK YANLI YAYIN ANLAYIŞINDAN RAHATSIZ…

TRT’nin seçim meydanlarında tartışılmasının, seçim meydanlarında görev yapan TRT emekçilerine tepki gösterilmesinin sorumlusu TRT yönetimidir ve onların yayıncılık anlayışıdır.

Konuya ilişkin basın açıklamamız aşağıdadır.

BASINA VE KAMUOYUNA

TRT ÇALIŞANLARI ELEŞTİRİLERDEN DEĞİL, TEK YANLI YAYIN ANLAŞIYINDAN RAHATSIZ…

TRT, her seçim döneminde olduğu gibi bu dönemde de seçim meydanlarında tartışılan kurumlar listesinin birinci sırasında yer alıyor.

Bazı siyasetçiler TRT’yi satmayı, özelleştirmeyi hatta tamamen kapatmayı gündeme getiriyor.

Yıllardır basın özgürlüğü mücadelesi veren HABER-SEN, herkesin düşüncelerini açıkça ifade etmesini savunur. Basın emekçilerinin görevlerini özgürce yapabilmeleri için mücadele eder.

Kimden ve nereden gelirse gelsin, kime yapılırsa yapılsın basın emekçilerine yönelik engellemeleri, saldırıları kınıyoruz.

TRT’nin seçim meydanlarında tartışılmasının, seçim meydanlarında görev yapan TRT emekçilerine tepki gösterilmesinin sorumlusu TRT yönetimidir ve onların yayıncılık anlayışıdır.

Her dönemde iktidar borazanlığının yapıldığı TRT ekranları- radyoları seçim dönemlerinde tek sese tek renge bürünüyor.

Bu dönemlerde muhalefet yok sayıldığı gibi TRT ekranları muhalefet partileri ve adayları hakkında kara propaganda merkezine dönüşüyor.

Seçime katılan siyasi partiler ve seçmenler haklı olarak bu duruma tepki gösteriyor.

Erken seçim tarihinin açıklanmasından sonra TRT yayınlarına bakıldığı zaman zaten her şey açıkça görülüyor.

TRT Ne zaman kamuoyunda tartışılmaya başlasa, TRT yönetimi bir açıklamayla, “Kamu Hizmeti Yayıncılığı” yaptıklarını iddia ediyor.

Ne zaman elektrik faturalarından TRT’nin aldığı pay tartışılsa, yönetimin aklına “Kamu Hizmeti Yayıncılığı” geliyor.

“Kamu Hizmeti Yayıncılığı” TRT yönetiminin elinde tek yanlı, tek sesli, tek renkli yayınları savunmak için bir paravan olarak kullanılıyor.

TRT yönetimi, halktan aldığı paranın tartışılmasını istemiyorsa, önce AKP’ye değil halka hizmet etmeyi gündemine almalıdır.

Bir İngiliz vatandaşı BBC’nin internet sitesine girip her düzeydeki yöneticinin kurum kasasından harcadığı taksi parasını, çiçek parasını bile görebiliyor. Ama her ay TRT’ye yayın bedeli ödeyen halkımız, yandaşlara yaptırılan dizilere, programlara, programcılara ödenen paraları “ticari sır” gerekçesi ile öğrenemiyor.

TRT yönetimi,   2954 sayılı TRT Yasa’sının yayın esaslarını belirleyen 5. Maddesi’nin “k” ve “m” Fıkraları’nı anlayarak okuyup uygulasalar tartışmalar bitecek.

Yasa diyor ki; ” TRT, Haberlerin toplanması, seçilmesi ve yayınlanmasında tarafsızlık, doğruluk ve çabukluk ilkeleri ile çağdaş habercilik teknik ve metotlarına bağlı olmak, kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak zorundadır.”

TRT, yöneticilerine Anayasa’nın 133. Madde’sini ve TRT Yasası’nı bir kez daha okumalarını öneriyoruz.

Yasanın yayın esasları ile ilgili bölümlerini uygulayıp halkın verdiği her kuruşun nereye harcandığının hesabını halka açık bir şekilde verirseniz tartışmalar kendiliğinden sona erecektir.

KAMU HİZMETİ YAYINCILIĞINDAN VAZGEÇİLEMEZ…

TRT’nin sorunlu yayıncılık anlayışından kurtulmanın yolu TRT’yi kapatmak veya satmak değildir.

Hizmet kalitesini, anlayışını eleştirdiğimiz her kurumu kapatacak mıyız?

Eğitim, sağlık, adalet, güvenlik gibi temel kamu hizmetlerinden de memnun değiliz.

Bu ülkeyi yönetmeye aday olanlar kamu kurumlarını, kapatmayı, satmayı değil onların hizmet kalitesini yükseltmeyi hedeflemelidir.

Kamu hizmeti yayıncılığı vazgeçilmezdir. Aslolan TRT’nin evrensel ilkeler çerçevesinde kamu hizmeti yayıncılığı yapmasıdır.

HABER-SEN’ in TRT mücadelesinin temelinde bu yatmaktadır.

Mücadelemiz gerçek anlamda kamu hizmeti anlayışı ile yayın yapan özerk, demokratik ve katılımcı bir TRT’yi yaratana kadar sürecektir.03.06.2018

HABER-SEN

MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

ŞİDDETE HAYIR.. ŞİDDETE GEÇİT VERMEYECEĞİZ..

BASINA VE KAMUOYUNA ŞİDDETE HAYIR.. ŞİDDETE GEÇİT VERMEYECEĞİZ.. Batmanda Merkez PTT Müdürlüğünde çalışan güvenlik personeli ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven + fifteen =

Örnek Resim