Anasayfa / Basın Açıklamaları / BİNA DEĞİL!… İHMAL ÖLDÜRÜR!…

BİNA DEĞİL!… İHMAL ÖLDÜRÜR!…

BASINA VE KAMUOYUNA

BİNA DEĞİL!… İHMAL ÖLDÜRÜR!…

06 Şubat 2023 tarihinde 10 ilimizde büyük yıkıma neden olan ve on binlerce can kaybı yaşadığımız deprem sonrası hizmet verdiğimiz binalarımızın güvenli olmadığı hakkında PTT Genel Müdürlüğüne defalarca yazı yazmamıza rağmen hala herhangi bir tedbir alınmayıp, PTT Emekçilerinin can güvenliği hiçe sayılmaktadır. İllerde PTT’nin hizmet verdiği birçok bina için yazı yazdık basın açıklaması yaptık fakat gelinen aşamada 10 aydır can güvenliğinin olmadığı, bu binalarda halen hizmet üretmeye devam edilmektedir. Bu binalardan biri de Dersim’de hizmet üretilen binadır.

Dersim PTT Başmüdürlüğünce hazırlanan Güçlendirme projesi Dersim Belediyesi tarafından “Binanızın ekonomik ömrünü tamamladığı için olası bir depremde can ve mal güvenliğini sağlamak amacı ile yıkmanız gerekmektedir” diyerek Güçlendirme ruhsatı vermemiştir.

6 Şubat sonrası Dersim  PTT Başmüdürlüğü hizmet binası başta olmak üzere bağlı işyerlerinde (Dersim, Çemişgezek, Mazgirt ve Pertek PTT) Müdürlüklerinin hizmet verdiği binaların depreme dayanıklı olmadığı, PTT Genel Müdürlüğünün vermiş olduğu ivedi boşaltma kararı sonrası Başmüdürlüğümüz yetkili personellerince kiralanacak yerler bulunmuş ve Genel Müdürlük onayına sunulmuştur. Ancak onay depremden 5 ay sonra verilmiştir.  Oysa PTT Genel Müdürlüğünün ilgi yazısı ile ‘’ boşaltılma kararı olan binaların en geç 3 ay içerisinde boşaltılması ‘’ gerekmektedir deyip bir yandan da keyfi uygulama yaparak giden yazıları masa başında bekletmiş, PTT Emekçisinin hayatlarını riske atarak gereğini yapmamıştır.

Depremden 5 ay sonra gelen kiralama onayı ile kira sözleşmeleri yapılmış, kiralanan işyerlerine ise yaklaşık 3 aydır aylık 100.000 liraya yakın kira ödemektedir. Buradan soruyoruz! Taşınmadığımız ve içi boş olan bu işyerlerine kira ödeyip can güvenliğinin olmadığı ve boşaltılması kararı verilen bu binalarda neden hala çalışanların canı pahasına hizmet verilmektedir?

Birçok ilimizde ve Deprem Bölgesinde,  PTT personelleri zor şartlarda, konteynerlerde, yıkılma tehlikesi bulunan, çürük raporu verilmiş binalarda hizmet vermeye devam etmektedir. Çürük raporu verilen bu binalarda sadece PTT personeli değil aynı zamanda hizmet almak için gelen vatandaşlar da risk altında hizmet almaktadırlar. Yani deprem riski sadece PTT personelinin değil aynı zamanda tüm halkı kapsamaktadır.

PTT Yönetiminin derhâl bu binalar da hizmet üretimini durdurup yeni ve güvenilir binalarda hizmet için emekçilere bir çalışma alanı yaratması gerekmektedir. Ölümle burun buruna hizmet veren PTT Emekçileri ister istemez var olan ortamdan etkilenip sürekli kuşku içinde çalışmanın ne kadar verimli olabileceğinin hesabı yapılmalı ve çalışanın sağlığı ön plana çıkarılıp güvenli ortamlar sağlanmalıdır.

Buradan bir kez daha tekrarlıyoruz;  Tek bir Emekçimizin burnu dahi kanarsa bütün sorumluluk PTT Genel Müdürlüğü üzerinde olacaktır.

Unutulmamalıdır ki,  “Deprem Değil İhmal Öldürür” Çürük raporu verilen ve boşaltılmasına karar verilen binaların bir an önce boşaltılması için, PTT Genel Müdürlüğü kendisine ulaşan tüm projeleri zaman kaybetmeden hemen onaylamalı ve tadilat ihalesini en hızlı şekilde yaparak hizmete açmalıdır.

Maalesef yaşanan acıları çabuk unutuyoruz. Şimdi ise adeta tarih tekerrür ediyor. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ ün yaptığı açıklama ile Tunceli iline vurgu yapması; bu bölgede 7.4 şiddetinde bir deprem olacağını dile getirirken “Tunceli için uykularım kaçıyor” cümlesi içindeki gerçekliğin artık PTT Genel Müdürlüğü tarafından görülmesi gerekmektedir.

Son olarak bir kez daha buradan PTT Genel Müdürlüğüne seslenmek istiyoruz; Hizmet üretirken ölmek istemiyoruz. Acilen gereken önlemler alınsın… Yarın çok geç olmasın… 12.12.2023

                                                                                                                                              HABER-SEN

                                                                                                                              MERKEZ YÖNETİM KURULU

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 − 2 =

Örnek Resim