Anasayfa / Basın Açıklamaları / KARAR VERİN! PTT’DE İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİLER HANGİ STATÜ DE!..

KARAR VERİN! PTT’DE İDARİ HİZMET SÖZLEŞMELİLER HANGİ STATÜ DE!..

Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in dün bir televizyon programında PTT’de İdari Hizmet Sözleşmesine göre çalışan posta emekçilerinin statüsü ile ilgili yaptığı açıklama kabul edilemez. Kamudaki sözleşmelilerin kadroya alınması ile ilgili kanun hazırlanırken yapılan açıklamalarda devlette asli işleri yapanların kadroya alınacağı ile ilgilidir denildi. Buradan sormak isteriz,7201 Tebligat Yasasına göre tebligat devlet memuru eli ile yapılır diyor. İlk günden beri İHS’li posta emekçilerine bu işler ve işlemler yaptırılmaktadır. Yoksa birileri suç mu işliyor?

PTT’nin 2013’te Anonim Şirket olmasıyla beraber 375 sayılı KHK’nın ek 27. Maddesiyle İHS kadrosu getirilmiştir. Bu tarih sonra tüm alımlar sözleşmeli olarak yapılmaktadır. Yine bu süreçte sözleşmeli personel alımıyla beraber kamu yararını değil karı öne çıkaran performans sistemi getirilmiştir. Yapılan bu değişiklikler 183 yıllık çınar olan PTT’nin işleyişini bozmuştur. İHS diye adlandırılan bu istihdam biçimi kendi içerisinde tutarsızlıkları da barındırmaktadır.
İHS’li emekçiler KPSS puanı üzerinden atanmaktadır. SGK’ da 4A’lı olarak sigortalı çalışan İHS’liler sendika olarak ise memur sendikalarına üye olmaktadır. Disiplin süreçleri 657 Sayılı DMK’da düzenlenen disiplin süreci ile aynı işlemektedir. Memurların toplu sözleşme sonrası aldığı zam üzerinden maaşları artmaktadır. Yani bu kadrodaki çalışanlar sosyal güvenlik açısından işçi olarak görülmekle birlikte aynı devlet memurları gibi kamu görevini yerine getirmektedir.
Ancak KPSS ile atanan 399’ lu personelle KPSS ile atanan İHS’ li personel arasında aynı işi yapmalarına rağmen son zamlarla beraber dört bin liraya yakın bir maaş farkı ortaya çıkmıştır. “Eşit işe eşit ücret” ilkesini yerle bir eden bu eşitsizlik işyerlerinde emekçiler arasındaki iş barışını bozmaktadır. Aradaki ücret farkının, adeta verilmemek üzerine oluşturulmuş ve kölelik düzenini andıran performans sistemi üzerinden tamamlanması mümkün değildir. Türkiye yüksek enflasyon sebebiyle zor günler geçirirken 399’ Sayılı KHK’ya tabi emekçilerin aldığı ücretler zaten yoksulluk sınırının altındayken, aynı işi yapan İHS’li personelin daha az maaş alması kabul edilemez. Bu sorunun ortadan kaldırılabilmesi için İHS istihdam biçiminin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Yine günümüzden örnek verecek olursak; yaklaşan seçim öncesi ekonomik sıkıntı sebebiyle ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının verdiği bilgiye göre iki milyon sekiz yüz bin kişiye bir yıl boyunca sosyal yardım verilecektir. Cumhuriyet tarihinde en yüksek sayıda vatandaşa verilecek bu yardım da 2018 yılından bu yana personel alımı yapmayan PTT aracılığıyla ödenecektir. Yine personel eksikliğine rağmen yapılan anlaşmalar sebebiyle artan kargolar ve günlük yapılması gereken posta ve tebligat dağıtımında, dağıtılması mümkün olmayan dağıtım sayısı hedefleriyle dağıtıcı arkadaşlarımızın huzuru kalmamıştır. Araç, ekipman eksikliği ve iş yoğunluğu sebebiyle dağıtıcılar maalesef meslek hastalılarına yakalanmaktadır.

Ülkede yaşanan salgında da, bozulan ekonomik şartlarda da, klasik söylemle posta teşkilatı olması sebebiyle savaşta ve barışta da çalışan PTT emekçileri, şartsız ve koşulsuz şekilde kadro istiyor.

Biz sendika olarak kamuda sözleşmeli ve taşeron istihdam biçimine ilkesel olarak karşıyız. Bu yüzden sözleşmeli tüm personeline kadroya geçirilmesi gerekmektedir. Hatta şu an mecliste görüşülen kamuda sözleşmeliye kadro yasası olarak bilinen yasada; Mahalli İdarelerde personel alımında KPSS zorunluluğu varken “bu idarelerin sözleşmeli alımlarında KPSS zorunluluğu yoktur ve sınava girmeden belediyelere giren personeller de kadroya geçirilecektir.” ibaresi yer almaktadır. Yukarıda belirttiğimiz PTT’de istihdam edilen İHS’liler kuruma KPSS ile atanmıştır. Sınavla işe girmeyen mahalli idarelerdeki sözleşmeliler kadro alırken sınavla atanan İHS’lilerin kadroya girememesi büyük haksızlıktır.
Bu konuda sendika olarak kamuoyu oluşturma konusunda durmadan çalışacağız. İHS’lilere kadro talebini alanlarda, basında, her mecrada dillendirmeye devam edeceğiz. 25.01.2023

HABER-SEN
MERKEZ YÖNETİM KURULU

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TRT BU HALİ İLE HALKIN DEĞİL, İKTİDARIN KANALIDIR.

KAMU HİZMETİ YAYINCILIĞI YAPMASI GEREKEN TRT YİNE BİLDİĞİNİZ GİBİ! TRT BU HALİ İLE HALKIN DEĞİL, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × 1 =

Örnek Resim