Anasayfa / Basın Açıklamaları / ONURLU VE YAŞANILABİLİR BİR ÜCRET İSTİYORUZ !!!

ONURLU VE YAŞANILABİLİR BİR ÜCRET İSTİYORUZ !!!

Haber-Sen İHS Komisyonu asgari ücrete yapılan zam sonrası İHS’li emekçilerin ciddi ekonomik kayıpları üzerine toplanarak aşağıdaki açıklamayı yapmışlardır.

ONURLU VE YAŞANILABİLİR BİR HAYAT İSTİYORUZ !!!

Türkiye halklarının ve kamu emekçisinin gün geçtikçe yoksullaştığı zor bir süreçten geçmekteyiz. Özellikle asgari ücretin açıklanması ile birlikte “alım gücü” hiçe sayılarak adeta insanların aklı ile oynayanlar, bu sözde zammı bir kazanım olarak lanse etmiştir.

Eylül ayından bu yana döviz karşısında TL‘nin kaybı yüzde yüz onun üzerine çıkmıştır. Bu ekonomik tabloda 2022 yılı asgari ücreti, komisyon tarafından yüzde 50.54 zamla brüt 5.004 TL, net olarak 4.253 TL olarak belirlenmiştir. 2021’in ilk yarısında 2.825 TL olan asgari ücret ile 324 dolar alınırken yüzde 50’lik zamma rağmen belirlenen net asgari ücretin dolar karşılığı 271 dolar olmuştur. Rakamlar üzerinden daha çok veriler sunulabilir ancak değindiğimiz rakamlar ülkedeki alım gücünün düşüşünün anlatılması açısından oldukça önemlidir.

Ülkedeki genel tablodan PTT’deki ücret dağılımına baktığımızda, “eşit işe eşit ücret” talebimizin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Kurumda 399’lu, İdari Hizmet Sözleşmeli (İHS) ve taşeron emekçilerin hepsi aynı işi yapmakta ama farklı ücret almaktadırlar. Üç ayrı başlıkta toplanan emekçilerin hiçbiri onurlu bir yaşamı sürdürecek ücreti alamamaktadır. Ancak asgari ücret zammı sonrası İHS’li emekçilerin asgari ücretin altında maaşla çalıştığı gerçeği ortaya çıkmıştır. Bugünkü maaş bordrosu 3.800 TL civarında olan İHS’li emekçilerin asgari ücretin altında maaş aldıkları tescillenmiştir.

Kurum içindeki taşeron ve güvenlik olarak çalışan mesai arkadaşlarımız brüt asgari ücretin katları üzerinde zam aldıkları için yoksulluk sınırının altında bir ücret almakla beraber, ücretlerinde yüzde elliye yakın artış sağlanacaktır. Bunun farkındayız ancak kuruma KPSS ile girmiş, kimi yüksek lisans yapmış, kimi yabancı dil bilen İHS’li emekçiler yetkili ama etkili olmayan sendikanın aldığı yüzde 5’lik zam ve enflasyon farkıyla adeta yoksulluk sarmalına sokulmuştur. İHS’li personele verilen yüzde 5’lik hakkaniyetsiz zamla beraber kurumda iş barışı tam anlamıyla bozulmuştur.

Karşı çıktığımız performans ücreti sisteminin üzerinde adeta alınmaması için düzenlemeler yapılmaktadır. Her zaman savunduğumuz temel ücretin artırılmasının önemi, büyük bir bölümünün performans ücreti alamayan iHS’liler için ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. 2013 yılında İHS statüsünün gelmesini engellemek için kılını kıpırdatmayan yetkili sendikanın bu konuda sorumluluk sahibi olduğunu unutmayalım.

Özetlersek; Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve kurumun yapmış olduğu sınavlar ve mülakatlarla kuruma yerleşen, devlet memurları sendikalarına üye olabilen İHS’li emekçiler bugün itibariyle kurumda en düşük maaşı alan statüye geçmişlerdir. Bizler KESK HABER-SEN İHS komisyonu olarak bu durumun acilen düzeltilmesi ve “eşit işe eşit ücret” talebimizi tekrardan yetkililere hatırlatıyoruz.

Emekçiler arasında iş barışını bozanlar ve buna göz yuman sözde yetkili ama etkisiz sendikaların derhal bu hukuksuzluğu sona erdirmesi gerekmektedir. KESK HABER-SEN İHS komisyonu olarak bizler yaratılan bu hukuksuzluğun tam da karşısında yer almaktayız. Buradan İHS’li bütün emekçilere açıkça çağrıda bulunuyoruz: sizleri gerçek ve etkili sendikacılık yapan KESK HABER-SEN’e davet ediyoruz. Bizler omuz omuza verdikçe güçleneceğiz Yandaş- iktidarcı sendikalara da bir çift sözümüz var; sizleri tarih elbette en çok dillendirdiğiniz ama asla uygulamaya yansıtmadığınız “ KUL HAKKI” ile yargılayacaktır. Bizler elbette bu hukuksuzluğu da yenecek ve çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, YA SİZ ?

 

KESK HABER SEN – İHS KOMİSYONU

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 − seven =

Örnek Resim