Anasayfa / Basın Açıklamaları / TRT HÜKÜMETİN SESİ DEĞİL! HALKIN SESİ OL!
SAMSUNG CSC

TRT HÜKÜMETİN SESİ DEĞİL! HALKIN SESİ OL!

TRT halkın değil, apaçık hükümetin propaganda aracı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Haber-Sen Genel Merkezi olarak 18 Mayıs 2023 Saat:12.00’de basın açıklaması gerçekleştirdik. Açıklamayı Genel Başkanımız Mesut Balcan okudu.

Açıklamaya katılım sağlayan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik; “Kamu hizmeti yayıncılığı yapması gereken TRT 21 yıldır tarafsız yayın politikaları izlememektedir. Seçim sürecinde de cumhur ittifakının çalışmalarını yayınlayarak eşitsiz ve yanlı yayın yapmıştır.” dedi.

 

BASINA VE KAMUOYUNA

Kamu Hizmeti Yayıncılığı yapması gereken TRT yine bildiğiniz gibi!

TRT’ye kamu yayıncısı demek artık mümkün değil!!

Son 21 yılda hükümetin sesi haline gelen TRT, 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde de şaşırtmadı. Hem seçim gecesi yayını hem de 1 Nisan ile 1 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki 1 aylık demokrasi karnesi, TRT’nin halkın değil, apaçık hükümetin propaganda aracı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

TRT Haber, canlı yayınlarda Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’a 32 saat 42 dakika 47 saniye, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na ise yalnızca 32 dakika 23 saniye ayırdı.

Aynı dönemde Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye ise, 25 saat 27 dakika 40 saniye canlı yayında yer verildi. BBP, DSP, Yeniden Refah Partisi ve HÜDA PAR’ın da içinde olduğu Cumhur İttifakı, TRT Haber’de toplamda 59 saat 11 dakika 6 saniye canlı yayında kaldı.

Millet İttifakına toplamda yalnızca 42 dakika 58 saniye TRT Haber ekranlarında görülebildi. Ayrıca, Emek Özgürlük ittifakı ve diğer ittifaklara kamu hizmeti yayıncısı olma iddiasındaki TRT Haber ekranlarından halka seslenme olanağını yakalayamadı.

Diğer Cumhurbaşkanı adayları Sinan Oğan ve Muharrem İnce’de TRT Haber ekranlarında yer bulamadı.

Seçimden iki gün önce ise kurumda çalışan arkadaşlarımız yayıncılık etiğine aykırı başka bir uygulama ile karşılaştı. Seçim için oluşturulan Kozmik Oda ve kurum personelinin yayın günü kuruma giremeyeceği haberleri ortaya çıktı. Seçimi manipüle etmek için yönetimce alınan kararların deşifre olmasıyla, özelikle Haber Merkezi’nde çalışan emekçilere “pardon, adınızı listeye yazmayı unuttuk denilerek” seçim sürecinde kullanılmak üzere kuruma giriş kartı alelacele çıkartıldı. Seçim güvenliğini bahane eden TRT yönetimi, kadrolu ve güvenlik soruşturmalarıyla kuruma gelen emekçilerine karşı nasıl bir güvensizlik yaşamaktadır? Bunun altında nasıl bir oyun yatmaktadır.

Sendikaca aldığımız duyumlara göre, seçim akşamı yayın yapan sunucuların kendi aralarında “manipülasyonu iyi yönettik” konuşmaları ise başlı başına bir sorundur. Halkın vergileriyle maaşları ödenen bu çalışanlar kimdir, kime hizmet etmektedir? Seçim sürecinde Anadolu Ajansı ve Anka’nın yanı sıra TRT’nin de yayınları mercek altına alınmalıdır. TRT Yönetimi bu süreci mutlaka ama mutlaka halka izah etmek zorundadır!

Diğer taraftan seçim süreci boyunca canlı yayınlar ve özel hazırlanmış belgesellerle hem Yüksek Seçim Kurulu kararlarını hem de kendi kanunu çiğneyen TRT, 14 Mayıs seçim günü Anneler Günü’nü bahane ederek seçim yasaklarını ihlal etti. AKP’nin “Türkiye Yüzyılı” logosu ile hazırlanan reklam filmleri, gün içerisinde aralıklarla yayınlanarak, propaganda yapıldı.

Bu haliyle 14 Mayıs seçimlerinin, adil bir ortamda gerçekleştiğini söylemek olanaklı değildir. TRT yönetimi açıkça suç işlemekte ve seçim sürecini manipüle etmektedir. Milletin vergileriyle yayıncılık yapan TRT’nin bu süreçte, tarafsızlık ve fırsat eşitliğini en fazla ihlal eden kuruluş haline gelmesini kınıyoruz!

28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna doğru giderken, TRT Yönetimini kamu hizmeti yayınlığı yapmaya davet ediyoruz. 18.05.2023

 

                                                                                                                        HABER-SEN

                                                                                                          MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × two =

Örnek Resim