Anasayfa / HABERLER / GÜNCEL / GERÇEĞİ ENSESİNDEN VURAMAZSINIZ

GERÇEĞİ ENSESİNDEN VURAMAZSINIZ

90’lı yıllar Türkiye gazetecilik tarihinin en karanlık yıllarıydı. 1992 yılında 9 gazeteci öldürüldü. Karanlık köşelerde katlettikleri gazetecilerle gerçeğe kurşun sıkanlar, neredeyse ayda bir gazeteci öldürüyorlardı. O yıllarda Türkiye, dünyanın en çok gazeteci öldürülen ülkeleri arasında bir utanç nişanı olarak üst sıraları paylaştı.

Sonra en çok gazeteci hapsedilen ülkeler listesinin üst sıralarını işgal ettiğimiz şu son 10 yıla geldik. Öldürülmeyip de hapsedildiğimiz için şükür mü etmeliydik? İtilip kakılan, dövülen, hapsedilen, işsiz bırakılan her gazeteci, demokrasi iddiası taşıyan her rejim için bir utanç notudur.

Demokrasilerin ancak medya tarafından doğru bilgilendirilmiş, “gerçek”le tanıştırılmış vatandaşların doğru tercihleriyle var olup yaşayabildiği bilinir.
O yüzden, gazeteciyi yaşatmak, yalnızca bir insanı değil, doğruyu gerçeği ve demokrasiyi yaşatmaktır. Gazeteciye kurşun sıkmak, doğruya, gerçeğe ve demokrasiye kurşun sıkmaktır.

90’lı yılların meşum karanlığını, kahbeliğini anımsatırcasına bir gazeteci vuruldu bu ülkede. Kürtçe gazete Azadiya Welat ve Özgür Gündem Adana dağıtıcısı Kadri Bağdu arkasından yaklaşan bir katilin sinsi kurşunuyla katledildi.

Onu katledenler bilmeli ki gerçeği ensesinden vurup yok edemezsiniz. Bir ülke, en aykırılar dahil, her düşünce özgürce dağıtılıp yayılamıyorsa 21. Yüzyıl insanlık ailesinin parçası olmaktan uzak demektir.

Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri Kadri Bağdu’nun alçakça katlini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz.

İktidarı bu karanlık cinayetin fail veya faillerini en kısa zamanda bulup yargı önüne çıkarmaya çağırıyoruz. Türkiye’nin gazetecileri katledilen bir ülke olmasının ayıbı en başta iktidara, utancı hepimize ait olacaktır.

Unutulmamalıdır ki fikirler hiçbir kurşunun öldüremeyeceği kadar güçlüdür ve gerçek ensesine sıkılan kurşunlara karşın hep ayakta kalacaktır.

G-9 Platformu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
Türkiye Gazeteciler Sendikası
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği
Çağdaş Gazeteciler Derneği
Parlamento Muhabirleri Derneği
Ekonomi Muhabirleri Derneği
Diplomasi Muhabirleri Derneği
Profasyonel Haber Kameramanları Derneği
Turizm Çevre Gazetecileri Derneği
Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği
KESK-Haber-Sen

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

GAZETECİLİĞİN SORUNLARI CEMİYETLER, SENDİKALAR VE KONUNUN TARAFLARIYLA KONUŞULDU

Türkiye’de gazetecilik ciddi ve sıkıntılı bir dönemden geçmektedir. Medya sivil toplum kuruluşları, sendikalar, cemiyetler dayanışma ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × five =

Örnek Resim