Anasayfa / HABERLER / GÜNCEL / PTT EMEKÇİLERİNİN SORUNLARININ TAKİPCİSİYİZ

PTT EMEKÇİLERİNİN SORUNLARININ TAKİPCİSİYİZ

Merkez Yönetim Kurulu üyelerimiz yaptıkları iş yeri ziyaretlerinde kendilerine aktarılan sorunları aktarmak ve çözüm önerileri iletmek için 21.10.2014 tarihinde saat 11.00 de PTT Genel Müdürü Sayın Osman TURAL ile görüştü.
Görüşmede, ilettiğimiz sorunlar şöyle;

TALEPLERİMİZ VE SORUNLAR

 SENDİKAL FAALİYETLER:

Birçok işyerinde ve ilde tayin dönemlerinde sendikamızdan istifa etmeleri halinde tayinlerinin yapılacağına yönelik söylemler, bizleri rahatsız etmekte ve birlikte çalışma güvenimizi sarsmaktadır. Oysa Başbakanlık ve Genel Müdürlüğümüz genelgelerinde açıkça belirtilmesine rağmen üyelerimiz üzerinde yapılan bu baskıların son bulması gerektiğini tekrarlıyoruz. Dolayısı ile tayin, atama dönemlerinde daha şeffaf olunması, hatta aynı İl’de ihtiyaç fazlası istek varsa sendikaların da dâhil olacağı bir komisyon önünde kura çekimi ile yapılması gerekmektedir.

PTT Genel Müdürlüğü Kurumu ile yaşanan sorunlarla ilgili yargı yoluna başvuran personele dair kurumun bakış açısı ön yargılı gelişmekte ve hiçbir talebi yerine getirilmemektedir. Sosyal Hukuk Devleti kıstaslarından biride hukuk sistemi içerisinde hak arayışıdır. Hukuksal Hak arayışımız bazı PTT üst düzey yöneticileri tarafından engellenmeye çalışılıyor, bu işleyişi doğru bulmuyor ve bu tarzın terk edilmesi gerektiğini ısrarla ifade ediyoruz.

NORM KADRO ÇALIŞMASI:

İvedilikle tüm illerde Norm Kadro çalışmasının yeniden yapılması gerekir. Çünkü yapılan Norm Kadro çalışması, gönderi sayısına göre yapılmaktadır. Ancak coğrafik koşullar, doğa şartları göz önüne alınmadan ve kontrollerce hava şartları dâhil birçok bahane üretilerek mevcut alan çalışması yapılmadan masa başında yapıldığı bilinmektedir. Sendikamızca bu tavır ve işleyiş kabul edilir değildir. Örneğin Tunceli’de yapılan Norm Kadro çalışması masa başında yapılarak gelişen büyüyen bir kent olması göz önüne alınmamıştır. Örnek verecek olursak,

TUNCELİ’de

1-      Bir dağıtıcı ortalama 14 km yol yürümektedir.

2-      Nüfusu 85.000 civarı olup 342 köy bulunmaktadır,

3-      Tunceli Belediyesi ile yaptığımız görüşmede önümüzdeki süreçte 2000  civarında yeni konut 6 öğrenci yurdu 10.000 üniversite öğrencisi ve sayısını alamadığımız asker polis ikameti beklenmektedir.

Sonuç olarak acil bir şekilde Tunceli ili için acil ve  yeniden bir norm kadro çalışması yapılması gerekiyor.

TAYIN BEDELLERİ:

Söz konusu madde derki nüfusu 100 bini aşan ve mobil çalışanlara tayın bedeli ödenir. Ancak bu madde çalışanlar arasında huzursuzluk yaratmaktadır. Sendika olarak bu bedelin tüm PTT emekçilerine verilmesini önemsiyoruz. Bu nedenle eşit işe eşit ücret ve çalışanlara eşit hakların tanınması gerekmektedir. Söz konusu madde de nüfusu 100,00  aşan ve mobil çalışan denilmektedir. Bu kategoriye PTT iş kolunda teknik kadro olarak  çalışanların neden alınmadığı anlaşılır değildir. Çünkü PTT işkolundaki teknisyenler teknik kadro arızalardan dolayı mobil halde çalışmaktadırlar. Bu konu ile ilgili somut önerimiz tüm PTT çalışanlarına tayın bedeli ödenmesidir

ÜCRETLER:

Posta Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi ülkemizde önde gelen kurumlarından biridir. Ancak çalışanların ücretleri yıl içerisinde sürekli bir erime göstermektedir.

Buna karşın;

PTT’ye taban ve tavan sınırlaması konulmadan %15 oranında skala ayarlama yetkisinin alınması için gerekli çalışmaların yapılmasını, talep ediyoruz

Sendikamız cumartesi çalışmalarının kaldırılmasını savunmaktadır. Ancak çalışanların isteği ve şartlar gereği çalışılması gereken yerlerde çalışanlara Cumartesi çalışması karşılığında temel ücretin %15 i kadar tutarın verilmesini gerektiğini bildirerek bu durumun çözülmesini istemekteyiz.

PERSONEL İHTİYACI

PTT’de personel yetersizliği işyeri gezisi yaptığımız işyerlerinde göze batmaktadır. İş yükü artmış personel sayısı emekli olanlardan kaynaklı düşmüştür. Bu açığın bir an evvel düzeltilmesi kurum prestiji acısından önemlidir.

SINAVLAR:

Son dönemlerde yapılan sınavlarda soru yanlışlıkları başta olmak üzere branşlara özgün soruların çıkmaması sınava giren çalışanları zor durumda bırakmaktadır. Bu nedenlerden dolayı sınav sonuçları çalışanların kafasında soru işareti oluşturmaktadır. Sınavlar yapılırken daha dikkatli davranılması çalışanlar açısından çok önemlidir.

SERVİS:

Bazı illerde uygulanan servis hizmetinin tüm PTT çalışanlarına uygulanması, servis hizmetinin verilemeyeceği yerlerde çalışanların mağdur olmaması için yol ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir.

GİYİM:

Dağıtıcılara verilmesi gereken giyim yardımlarına yönelik yakınma had safhaya ulaşmıştır. Yazlık gömleklerin verilmemesi ve kışlık ayakkabının sağlıklı olmadığı yönünde şikâyetler bulunmaktadır.

Giyimlerde hemen her yıl yaşanan bu sorunların tekrar etmemesi ve köklü bir çözümün getirilmesi için; Sendika temsilcilerinin de içinde bulunacağı bir komisyonun oluşturulması ve birlikte hareket edilmesi çok önemlidir.

Teknik personele verilmesi gereken giyim yardımları yapılmamaktadır. PTT teknik personeli dışarıda ve atölyede hizmet verdiği halde kendisine sadece iş önlüğü verilmektedir. Oysa Teknik personele ayakkabı ve diğer giyim yardımlarının yapılması için başmüdürlüklere genelge çıkarılarak teknik personele giyim yardımının elbise veya nakit olarak yapılması sağlanmalıdır.

PTT MATİK:

Gişelerde çalışan memurlar ayrıca PTT Matiklerde de görevlendirilmektedirler. Böylesi bir uygulama Gişelerde iş yükünü daha da ağırlaştırarak büyük sorun yaratmaktadır. Bunu için bankalarda olduğu gibi sadece PTT Matiklerde çalışacak bir kadronun oluşturulması gerekmektedir.

YILLIK İZİN:

Birçok işyerinde çalışanlar genelgelere rağmen yıllık izinlerini kullanamamıştır. Kullanılmayan yıllık izinler 399 sayılı KHK gereğince ertesi yıla aktarılamamaktadır. Yıllık izinlerin programlanarak kullandırılması yönündeki genelgeler istenilen sonucu yaratmamıştır. 2009 yılında yayınlanan genelgelerle “personelin istemese de yılık izinlerinin programlanarak kullandırılması bunu yapmayan amirler hakkında işlem yapılacağı” ifade edilmiştir. Çalışanların yıllık izinlerini kullandırmayan veya bu yönde gerekli önlemleri almayan yöneticiler hakkında  gerekli işlemlerin yapılmasını,

Çalışanların yıllık izinlerini kullanabilmeleri için net çözümlerin geliştirilmesi gerekmektedir.

BAYRAMLARDA ÇALIŞTIRMA:

PTT’de bayramlarda çalıştırma olağan bir hal almaktadır. Ramazan ve Kurban Bayramlarında Kamu Kurumları Bayram tatillerini uygularken, PTT bu kurala uymamaktadır. Ulusal bayramları düzenleyen yasada Ramazan Bayramı 3,5 gün, Kurban Bayramı ise 4,5 gün olmasına rağmen işyerlerinde 13.00’te başlaması gereken Bayram tatili kuralına uyulmamaktadır. Bayram tatillerinde çalışanlar işe getirilmektedir. Bu ise dini ve milli bayramlarda tatil ve dinlenme hakkını imkânsız hale getirmektedir. Bundan dolayı çalışanlar mağdur olmaktadırlar,

Bayramlarda işe çağırma fazla çalıştırma saat ücreti  verilecektir, Herkes gelmek zorundadır şeklinde bir uygulamaya dönüşmektedir. Bayramlarda nöbetli çalışmanın esas alınması gerekmektedir. Nöbetli çalışma karşılığında ise çalışanların 1,10 kuruş üzerinden ücretlendirilmesi yerine aylık  temel ücretinin %15 ine kadar ücretle karşılanması ilkesi benimsenmeli ve bu yöntemle çalışana en azından yevmiyesine yakın bir ücret ödenmesi esas alınmalıdır. 1,10 kuruş üzerinden fazla çalıştırma yaptırmak emek sömürüsü yarattığı gibi, kuralsız çalıştırmaları da artırmaktadır.

Bayramlarda çalıştırma uygulamasına, zorunlu birimler dışında son verilmelidir.

KREŞ :

Tüm Yurtta PTT Genel Müdürlüğünün yapacağı bir çalışma ile ihtiyaç duyulan yerlerde kreşlerin açılması gerekmektedir. Sendikamıza gelen şikâyetler içinde önemli bir yer tutmaktadır.

KONAKLAMA SORUNU:

Birçok ilde misafirhane olmasına rağmen atıl durumda olduklarından kullanılamamaktadırlar. Oysaki Genel Müdürlüğümüz konuk evi yeri ayırmış ve malzemesini göndermiş olmasına rağmen ortada herhangi bir faaliyet yoktur. Ayrıca temizlik açısından uygun olmayan durumda olan konukevlerimiz mevcuttur. Bunlardan örnek verecek olursak Ağrı Konukevi gidip görülebilir.

GİŞE MEMURLARI:

Gişe memurları artan iş yükü karşısında aldıkları ücret hak ettikleri ücretin altındadır. Dolayısıyla gişe memurlarına yönelik olarak yeni bir ücret politikası belirlenmelidir.

Gişe memurlarının güvenlik sorunu devam etmektedir. Kamera sistemlerinin takılması olumlu bir gelişme olmakla birlikte; güvenlik sağlanmış değildir.

Şubelerde tek memur çalıştırma uygulamalarının önüne geçilmelidir.

Şubelerde can güvenliğinin koruma ve güvenlik memurlarıyla sağlanması için gerekli önlemler alınmalıdır.

PTT İş yerleri arasında gerçekleşen para naklinde yaşanan  güvenlik sorunu  giderilmelidir.

GÜVENLİK SORUNU:

PTT işyerlerinde hırsızlık, soygun olayları devam etmektedir. Başta güvenlikli bölge dışında hizmet veren PTT Şubeleri olmak üzere eksik olan işyerlerine öncelikle Koruma ve Güvenlik Görevlisi atanmalıdır.

TAYİNLER:

1.    PTT idaresinde KPSS ile işe başlayan ve kurumda halen çalışmakta olup da dört yıllık üniversite okuyan veya ekonomik nedenlerden dolayı eğitimlerini yarıda bırakıp da tamamlamak isteyen çalışanlara okullarının bulunduğu İl’lere nakilleri yapılmalıdır. Söz konusu sorunun çözümü için becayiş yöntemi ile birlikte başka ile nakil isteyenlerden nakil taleplerine yönelik bilgilerin derlenmesini amaçlayan bir genelge yayınlanmalı ve durumu kritik olanlara öncelik verilmek suretiyle nakilleri yapılmalıdır.

2.   Diğer taraftan KPSS ile işe alınanların nakil talepleri göz önünde bulundurularak illere atamaları yapılmalıdır.

KÖY DAĞITICILARI:

Hakkari, Şırnak, Siirt, Diyarbakır, Tunceli, Bitlis, Van, Erzincan, Ağrı, Iğdır ve Mardin illerinde köy dağıtımına çıkan dağıtıcılar çatışmalı ortamda ve zor iklim şartlarında çalışmaktadırlar.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ulaşımın kısıtlı olması, PTT Merkezlerinin kendi aracının olmaması nedeniyle Köy Dağıtımlarında birçok zorluk yaşanmaktadır. Dağıtıcılar köylere gidip dönememektedir. Kendi ceplerinden taksi tutmak zorunda kalmaktadırlar. Taksi bulunmayan ilçelerde ise akla hayale gelmeyecek yöntemlerle köylere ulaşmak zorunda kaldıkları görülmektedir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki tüm ilçelere idare mali araç tahsis edilmesini talep ediyoruz. İş kapasitesi düşük olan tüm ilçelere veya beldelere ise Bölgenin coğrafik koşulları göz önünde bulundurularak güçlü motosikletlerin alınmasını talep ediyoruz.

Bu durumun göz önüne alınarak tüm Köy Dağıtıcılarına III. Düzeyden ücret ödenmesini talep ediyoruz.

POSTA İŞLEME MERKEZLERİ

Bazı illerdeki Posta İşleme Merkezlerinin fiziki koşulları oldukça kötüdür. Türkiye Genelindeki PİM İşyerlerinin tadilatına öncelik verilmeli, PİM ve Gelen Giden servislerinin havalandırma, ısıtma, soğutma, aydınlatma, temizlik vb sorunları  sağlıklı bir çözüme kavuşturulmalıdır.

SAĞLIK VE TEMİZLİK

Özellikle PTT Şube ve Merkezlerinde temizlik sorunu devam etmektedir. PTT Şubelerinde temizlik hizmetleri şube memuru tarafından yapılmaktadır. Haftanın belli günlerinde şube temizliği için personel görevlendirilmelidir. PTT İş yerlerinin insan sağlığını ön planda tutan bir anlayışla temizliğine önem verilmelidir.

PİM’lerde çalışanların sağlık ve temizlik sorunları had safhaya ulaşmıştır.  PİM’lerde ve diğer iş yerlerinde  sağlık açısından bu tür sorunların  önüne geçilmelidir. Tüm işyerlerinde lavabo temizliği düzenli yapılması, sıvı sabun, peçete veya kâğıt havlu,  temiz içecek su bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca iyi bir havalandırma sisteminin bulunmasına dikkat edilmeli ve eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir.

 TAŞERON:

PTT Basına da yansıdığı gibi, PTT İş yerlerinde Taşeron olarak çalışanlardan aldığımız bilgilere göre hak ettikleri maaşları zamanında ödenmemekte ve çok büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Sendika olarak bu konuda düşüncemiz asıl işveren PTT olduğundan, maaşlarının ve hakedişlerin PTT aracılığı ile ödenmesidir

İLLERDE VE İLÇELERDE YAŞANAN SORUNLAR:

AĞRI: Dağıtım da norm 12 olmasına karşın 4 eksik norm ile çalışıyor.

DİYADİN: personel eksikli mevcut veznedar vekâleten yürütüyor

DOGUBEYAZIT: personel eksikli had safhada iş yükü çok fazla lojman durumu belirsizliğini koruyor

MALAZGİRT: 110 köye bir dağıtıcı bakıyor. Norm kadro 7 kişiden 5 kişiye düşürülmüş olup ayrıca güvenlik görevlisi bulunmamaktadır.

BULANIK: Memur normu 6 memurdan 5 e düşürüldü dağıtım normu 6 kişiden 3 düşürülmüş oysa sadece bulanığa ait 68 köy 7 belde 3 mezra bulunmaktadır neye göre normun düşüldüğü ise anlaşılmamaktadır.

VAN: Personel eksikliği çalışma koşulları ve yeni binanın bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor

İZMİR: İl içi geçici görevlendirilmede  mutlaka görev yeri değişecek kişinin düşüncesinin alınması gerekmektedir. Bu konu iş barışı acısından önem arz etmektedir

İzmir’de şubelerde tek personelin çalışması ve güvenliğin olmaması sıkıntı yaratmaktadır. Öneri olarak şubelerde 2 kişi çalıştırılıp parasal işlerin yapıldığı yerlerde ise mutlaka güvenliğin çalıştırılması zorunlu olması gerekmektedir.

Yıllık izinli ve raporlu olma hallerinde dağıtım kısmında mazeretli dağıtıcı yerine personel verilmediği için dönüşlerde iş yükü ile karşı karşıya kalınıp sıkıntı yaşanmaktadır. Sıkıntıların yaşanmaması içim mazereti olan  ve yıllık izine çıkan personelin yerine personel verilmesi gerekmektedir.

İSTANBUL:

İstanbul Anadolu Yakası:

Tayin, askerlik vb nedenlerle personelin eksildiği bu durumun hizmetlerin yürütülmesini zora soktuğu ve eksik kadroların acilen tamamlanması talep edilmektedir.

İstanbul Avrupa Yakası:

  • İstanbul Avrupa Yakası PTT Başmüdürlüğü ve AVPİM’de bulunan kreşlerin kapatılmasından sonra, uzun zamandır dile getirilen talepler ve 94 çalışanın kreş başvurusuna rağmen kreş açılması konusunda Genel Müdürlükçe herhangi bir adım atılmamıştır. Özellikle son dönemlerde PTT’ye alınan genç personel sayısının da dikkate alınarak İstanbul’da en kısa sürede kreş açılması konusunda çalışma yapılması, gerekmektedir.
  • Bahçelievler Dağ. Top. Merkez Müdürlüğü ve Avrupa Yakası Posta İşleme Merkez Müdürlüğü WC’ lerinin hijyenden uzak, havalandırma ve ısıtma sisteminin yetersiz ve sağlık koşullarından uzak olduğu görülmüş,
  • Dağıtıcı kıyafetlerinin zamanında verilmediği, bu sorunun büyük yakınmalara neden olduğu,
  • Dağıtıcılara pasoların geç verildiği ve dağıtıcının Özel Halk Otobüslerine binerken pasonun geçersiz olduğu yönünde sorunların yaşandığı,
  • Cihetlerin yeniden yapılandırılması gerektiği,
  • Teknik kadro eksikliğinin olduğu, teknik personelin skala ayarlamasının yapılması ve daha önceden verilen kıyafet ve pasonun teknik personele yeniden verilmesi,

TRABZON

1-) 6 Daire Başkanlığına bağlı onlarca Şube Müdürlüğüyle bağlantılı olarak yoğun iş yükü altında görev yapan İşletme Hizmetleri Müdürlüklerinden Genel Müdürlükçe sürekli olarak günlü ve saatli bilgiler istenmekte ve bu Müdürlükler diğer Kısım Müdürlüklerine oranla en az norm kadroyla görev yapılmaktadır.

İşletme Müdürlüklerinden istenilen bu tür günlü ve saatli veriler merkezlere gönderildiği için Merkezler de zamanlarının büyük kısmını İşletme Müdürlüklerine cevap vermeye harcayarak asli görevlerini yeterince yerine getirememektedir.

2-) Kurum verilerine en sağlıklı şekilde ulaşılarak toplantı ve panellerde kullanılmak üzere, kargo/kurye kabul ve teslim adetlerinde olduğu gibi diğer kayıtlı posta gönderileri kabul ve teslim adetlerinin de sistemden çekilebilmesini sağlayacak programın oluşturulması Merkezlerimiz üzerindeki yükün azalmasını sağlayacak ve bu tür bilgiler için merkezlerimizin meşgul edilmemesi sağlanabilecektir.

 3-) Müdürlük görevi vekâleten yürütülen merkezlerde, Veznedarlar üzerindeki iş yoğunluğu nedeniyle büyük kısmı yıllık izin kullanamamakta ve denetim eksikliğinden kaynaklı olası suiistimallerin önlenmesini teminen bir an önce Merkezlere Müdür atamalarının yapılması.

4-) Kargo/kurye çalışanlarına karşı müşteriler tarafından 50 kg.a kadar ağırlıktaki gönderilerini apartmanların en üst katlarına kadar çıkarmaları istenirken bu istekler hakaret içerikli olarak dile getirilmektedir.

5-) Rize İline bağlı olarak mahalle statüsüne dönüştürülen Gündoğdu PTT Merkezinde görev yapan dağıtıcının tayin bedeli talebi, adı geçen Başmüdürlükle Genel Müdürlük arasında yapılan telefon görüşmesi sonucunda reddedilmiştir.

MUĞLA

Bodrum;

Bodrum PTT  Merkez Müdürlüğünde büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.

Muğla Belediyesine ait belediye otobüslerinde kent kart sistemine geçiş dolayısıyla dağıtıcı personel pasolarını kullanamamaktadır. Belediye gerekçe olarak sistemin tam olarak hazır olmadığını mazeret göstermektedir. Dağıtıcı personel mevcut pasolarını gösterdiğinde pasonun geçersiz olduğunu ve yeni sisteme geçilene kadar parayla binmeleri gerektiği söylenmektedir. Bununla birlikte dağıtıcılar yol paralarını kendi ceplerinden karşılamaktadır.

Dağıtım merkezindeki bir diğer sorunda; dağıtıcının görev tanımında olmamasına rağmen kayıtlı evrakların (taahhütlü mektup ve tebligat) cihetlere kaydının ve düşüm işlemlerinin dağıtıcılara yaptırılmasıdır. Bu durum merkezde çalışan personel açısından ciddi rahatsızlıklar yaratmaktadır.

Personel eksikliği ve cihetlerin genişliği günlük dağıtım yapmayı imkansız hale getirmekte ve biriken postalar dağıtıcıyı hem idari, hem de hukuki olarak zor durumda bırakmaktadır.

HATAY

Hatay Posta İşleme Merkez Müdürlüğün de sağlıklı koşullarda çalışma olanağının bulunmadığı, binanın çok eski ve harabe olmasından kaynaklı temiz ortamın sağlanamadığı açıktır. Budan ülkemizde çok önemli bir yeri olan PTT nin Kurum prestijini sarsmaktadır.

MERSİN

Mersin ilinde nüfusun büyük hızla arttığı, göç aldığından dolayı şehrin günden güne kuzeye doğru büyümesinden kaynaklı gönderi sayıları devamlı artmaktadır. Ancak Personel sayısı da bu büyümeye paralel bir şekilde artması gerekirken azalmaktadır. Bu sorun da işlerin sağlıklı  ve verimli bir şekilde yürütülmesini engellemektedir. Çözümü için gereken önlemlerin alınmasını öneriyoruz.

Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulumuzun bugün görüşmesi sonucunda aşağıda maddeler halinde yazdığımız sorunlarımızı, PTT Genel Müdürü Osman TURAL ilgili birimlerle yanımızda görüşerek biran önce yapılması konusunda gerekli talimatı verdi.

  1. Yeterli sayıda başvuru yapılması halinde illerde Kreş açılması,
  2. Tunceli ilinde yeniden norm kadro çalışması yapılması,
  3. İllerdeki paso sorunlarının çözülmesi,
  4. Dağıtıcı kıyafetlerinin tüm illerde ivedilikle dağıtılması,
  5. Kadın dağıtıcıların kıyafetlerinin yeniden dizayn edilmesi
Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × 2 =

Örnek Resim