Anasayfa / HABERLER / TRT ARTIK, AKP DEVLETİNİN SİYASAL, DİNSEL VE MEZHEP YANDAŞIDIR

TRT ARTIK, AKP DEVLETİNİN SİYASAL, DİNSEL VE MEZHEP YANDAŞIDIR

BASINA VE KAMUOYUNA

TRT ARTIK, AKP DEVLETİNİN SİYASAL, DİNSEL VE MEZHEP YANDAŞIDIR

Bugün Resmi Gazete’de Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler yayımlandı.

Bu yönetmelik değişikliği ile TRT Anadolu kapatılıyor ve TRT Diyanet açılıyor.

Bu değişiklikten önce Diyanet TV,  TRT ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan protokolle TRT’nin sadece frekansını kullanıyordu.  Fiilen böyle olmasa da, en azından kağıt üzerinde durum böyleydi.

Ama bu değişiklikle Diyanet TV artık resmen TRT Diyanet oldu.

2006 yılında  “Asıl olan din programları yayınlamak değil, mihenk taşı “DİN” olan bir yayın anlayışını benimsemektir.”  diyen Muhsin Mete TRT Genel Müdür Yardımcısı olarak atandığında yaptığımız açıklamada :

“HABER-SEN, TRT’deki  örgütlenmesinin ve mücadelesinin temelini özerk, demokratik ve katılımcı bir TRT yaratmak üzerine kurmuştu.

Son iki yıldır yaşananlardan sonra “LAİK”  bir TRT’yi yaratmak ve savunmak da bu mücadelemizin temel taşlarından biri olmuştur artık.

Kamusal hizmet üretmesi için TRT bütçesine her ay katkı yapan halkımızı;
demokratik kitle örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını bu mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz.

Haber-Sen, kamu hizmeti anlayışı ile yayın yapan ÖZERK, DEMOKRATİK ve LAİK TRT’yi yaratma mücadelesini yılmadan sürdürecektir.” demiştik.

Bu yönetmelik değişikliği ile artık TRT’de fiilen var olan dinci yayıncılık resmi hale gelmiştir.

TRT yasasının 5. maddesinin fiilen ortadan kaldırılması için gerekli son adım da atılmış, siyasal yandaşlık artık dini ve mezhep yandaşlığı ile bütünleşmiştir.

2954 sayılı TRT yasasının 5 maddesinin “d” ve “m” fıkralarını hem kamuoyuna hem de TRT yönetimine bir kez daha hatırlatmak istiyoruz:

“d)Devletin bir kişi veya zümre tarafından yönetilmesini veya sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini sağlamak yahut Devleti ve Devlet otoritesini ortadan kaldırmak veya dil, ırk, din ve mezhep ayırımı yaratmak yahut sair herhangi bir yoldan bu kavramlara ve görüşlere dayanan bir Devlet düzeni kurmak amacı güden rejim ve ideolojilerin propagandasına yer vermemek”

” m) Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak.”

Bundan sonra TRT Diyanet, bu ülkede İslamiyet dışında başka dine, Sünnilik dışında başka mezheplere mensup olanlarla, hiçbir dini inanca mensup olmayanların ödediği paralarla resmen Sünnilik propagandası yapacak.

TRT yönetimi bu değişiklikle bir kez daha TRT’nin ve TRT’ye her yurttaşın elektrik faturaları ve bandrol aracılığı ile ödediği “Yayın Bedeli”nin sorgulanmasına, tartışılmasına zemin hazırlamıştır.

Kurum yöneticileri bu değişiklikle, TRT’nin “kamu hizmeti yayıncısı” olmadığını, tersine AKP devletinin televizyonu olduğunu bir kez daha resmen ilan etmiştir.

TRT yönetimini bu yanlış adımdan hemen dönmeye davet ediyoruz.   19.11.2014

HABER-SEN

MERKEZ YÖNETİM KURULU

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

GAZETECİLİĞİN SORUNLARI CEMİYETLER, SENDİKALAR VE KONUNUN TARAFLARIYLA KONUŞULDU

Türkiye’de gazetecilik ciddi ve sıkıntılı bir dönemden geçmektedir. Medya sivil toplum kuruluşları, sendikalar, cemiyetler dayanışma ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen + 5 =

Örnek Resim