Anasayfa / Basın Açıklamaları / GENEL MERKEZ AÇIKLAMALAR / Kamu Hizmeti Yayıncılığı Yapan TRT İstiyoruz!

Kamu Hizmeti Yayıncılığı Yapan TRT İstiyoruz!

BASINA VE KAMUOYUNA

Kamu Hizmeti Yayıncılığı Yapan TRT İstiyoruz!

Halkı doğru bilgilendiren, tüm siyasi yapılara eşit mesafede duran ve ülkenin kültürel hafızası olma görevini halkın memurları ile gerçekleştiren TRT istiyoruz.

TRT yönetiminin TBMM KİT Komisyonu’nda milletvekillerince yöneltilen sorulara verdiği yazılı cevaplar, sendikamızın haklı olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. Gelirinin büyük bir kısmını vatandaşların gelirlerinden elde eden ve Kamu Hizmeti Yayıncılığı yapması gereken TRT’nin, son yıllarda gelirlerinin üstünde harcama yapmaya devam ettiğini görüyoruz.

TRT gelirleri arpalık değildir!

Kamu hizmeti yayıncılığı yapmak için kurulan TRT halk tarafından finanse edilir.

TRT özel televizyon değildir, rekabet etmez.

Kurum Yayıncılık kariyeri yapmış kişilerce yönetilir.

Liyakatsiz ve kurum dışından atanan yöneticiler kurumu adeta babalarının çiftliğine çevirdi.

Bu düzene itirazımız var!

TRT Kamu Hizmeti vermek üzere kurulan bir yayın kuruluşudur. Uluslararası normlarda hizmet veren kurumun yönetimi de kurallara bağlı ve şeffaf olmalıdır.

Geçen hafta milletvekillerince yapılan açıklamalar, kurumun şeffaflık politikası izlemediği gibi yapılan harcamaların yüksekliğini de gözler önüne serdi.

TRT’nin 2021 yılı geliri olan 5 milyar 557 milyon liranın % 80’ninin kurum dışına harcadığı, buna karşılık kurumun öz kaynaklarına yatırım yapılmadığını üzülerek gördük. Pandemi dönemine rağmen yapılan konuk harcamalarının 200 milyonu aştığı ortaya çıktı. Diğer taraftan Kamu Hizmeti Yayıncısı kurumun ihale kanunundan muaf olmasıyla son 6 ayda sadece 5 ihale yapıldığı ve 1.052 alımın ise ihalesiz yapılması, kurumun nasıl keyfi yönetildiğinin bir başka göstergesidir. Bir Devlet Kurumu olan TRT’nin ihalesiz alım yapması akla başka soruları getirmektedir.

Kurumda 4.864 kamu personeli, 3.418 ÖHT’li ve 1.798 taşeron bulunması, buna rağmen yapımların dış firmalara verilmesi daha büyük bir sorunu ortaya çıkarmaktadır. Kamu hizmeti yayıncılığından beklenen işin kamu personeli ile yürütülmesidir. Bir sendika olarak en büyük talebimiz liyakata uygun mesleki sınavlarla, herkesin güvenceli çalışmasıyken TRT’de neden kadrolu alım yapılmamaktadır? Sadece sözlü sınavla kuruma alınan sözleşmeli personel ne amaçla çalıştırılmaktadır? Son 3 yılda kuruma alınan sözleşmeli personel siyasi bir yapılanmanın göstergesi midir? Soruyoruz, bir kamu kurumu olan TRT’de neden bu kadar çok sözleşmeli personel vardır ve hizmetlerin çoğu ihalesiz olarak dışarıdan sağlanmaktadır? Vatandaşın parası nerelere gitmektedir?

Diğer taraftan yeni atanan yönetim kurulunun 10 ayda 18 toplantı yaptığını ve neredeyse 1 milyon 458 bin liranın bu toplantılara harcandığını görüyoruz. Acaba bu yöneticiler, TRT’nin hangi sorunlarını çözmek için ayda 2 defa toplanarak, kişi başı 18 bin lira aldılar?

Deprem güçlendirmesi nedeniyle boşaltılan ve yıllardır hiçbir çalışma yapılmayan Türkiye’nin belleği binalara emekçiler geri dönebildi mi? Kurum arşivleri neden dışarı taşere ediliyor? Kurumda neden kamu personeli liyakata uygun çalıştırılmıyor ve yöneticiler ÖHT olarak dışarıdan getiriliyor? Kurum emekçilerinin kanserleşmiş kadro tanımı ve skala çalışmaları yapılmıyor, ama ÖHT’li personele skala çalışması uygulanıyor? Kurumda neden bu kadar çok kanal var ve bu kanallar için dışarıdan hizmet alımı yapılıyor? Gerek programlar gerekse haberler neden dışarıdan gelen ellere teslim ediliyor?

Evet, soruyoruz, NEDEN?

Kurumun paydaşlarından biri olan ve kurumun işleyişinden sorumlu biz KESK Haber-Sen, TRT’nin asli görevine dönmesini, vatandaştan aldığını yine vatandaşa harcamasını istiyoruz!

HABER-SEN

                                                                                                          MERKEZ YÖNETİM KURULU

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine + thirteen =

Örnek Resim