Anasayfa / YAYINLAR / Bülten ve Bildiriler / T.İ.S TALEPLERİMİZ

T.İ.S TALEPLERİMİZ

Kamu emekçileri açısından 2020-2021 yıllarını kapsayacak olan toplu sözleşme süreci Ağustos 2019’da başlayacaktır. Bugüne kadar toplu sözleşme görüşmelerinde yaşananlar, sendikaların ik-tidardan bağımsız bir şekilde örgütlenmesinin ne kadar önemli ve temel bir ilke olduğunu bizlere göstermiştir. Yıllarca siyasi iktidarın gölgesinde büyüyen, iktidarla arasındaki ilişkileri kullanarak, kamuda tarihin en büyük siyasal kadrolaşma hareketine imza atan AKP iktidarına yaranan yandaş sendikaların, kamu emekçilerine toplu sözleşmeyle kazandıracakları bir şey yoktur. İktidar ile Me-mur Sen arasında imzalanan ve özgür toplu pazarlık hakkını yok sayan tüm toplu sözleşmelerin kazanımla değil, hezimetle sonuçlanması bu durumun en açık göstergesidir.

Gerçek bir toplu sözleşmede başarının en önemli ölçütü talepler ile sonuç arasındaki ilişkinin nasıl kurulduğudur. Bu nedenle Ağustos 2019 yılı toplu sözleşme sürecinde ekonomik kayıplarımız başta olmak üzere, demokratik, sosyal ve özlük haklar konusunda somut hedeflerin ortaya konul-ması ve toplu sözleşme sürecinin bu temelde örgütlenmesi önem kazanmıştır.

Türkiye’de kamu emekçilerinin grevli/toplu sözleşmeli sendika hakkı, siyasi iktidar tarafından yıl-lardır yok sayılmaktadır. Toplu sözleşme sürecinin, kamu emekçilerinin ortak ekonomik, sosyal, de-mokratik, özlük ve mesleki hak ve çıkarlarının tümünü kapsaması gerekmektedir.

Ülkemizde ise toplu sözleşmenin, tarihi ve çerçevesi önceden iktidar tarafından belirlenen ‘sınırlı’ mali ve sosyal haklara indirgenmesi kabul edilemez. KESK ve KESK’e bağlı sendikalar grevli toplu sözleşme hakkı için mücadele etmişlerdir.

Geçen dönem ve önceki dönem gerçekleştirilen TİS görüşmelerinde alınan kararların bir kısmı uygulanmamıştır. Yetkili olduğunu iddia eden sendikalar alınan kararların uygulanmasının takipçisi olmamış, uygulanması ve uygulatılması için hükumete hiçbir baskı yapmamıştır.

TİS görüşmelerinde emekçiler adına masaya oturan sarı sendikalar Emeğin değil hükumetin sesi olacaklarını bir kez daha kendi açıklamaları ile göstermiştir. Orta oyunu bir kez daha tekrarlanacaktır.

Bütün sınırlılıklarına ve eksikliklerine rağmen, kamu emekçilerinin toplu sözleşme süreci, başta ekonomik sorunlarımız olmak üzere, çalışma ve yaşam koşullarımızı belirlemesi ve geleceğimizi yakından ilgilendirmesi açısından önemlidir.

Bu amaçla;

Bu toplu sözleşme döneminde HABER-SEN olarak örgütlü olduğumuz kurumlarda sandıklar kurduk, anketler dağıttık.

Kamu emekçilerini toplu iş sözleşme sürecine dahil etmek, taleplerini bizzat dile getirmelerini sağlamak, için il il işyerlerini gezerek emekçilerin taleplerini topladık.

Devamı için lütfen TIKLAYINIZ

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

ŞİDDETE HAYIR.. ŞİDDETE GEÇİT VERMEYECEĞİZ..

BASINA VE KAMUOYUNA ŞİDDETE HAYIR.. ŞİDDETE GEÇİT VERMEYECEĞİZ.. Batmanda Merkez PTT Müdürlüğünde çalışan güvenlik personeli ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seven − 6 =

Örnek Resim