Anasayfa / Basın Açıklamaları / PTT Yönetimi Hakkında Suç Duyurusunda Bulunduk

PTT Yönetimi Hakkında Suç Duyurusunda Bulunduk

Son yılarda yüzlerce PTT işyeri soyuldu, bir çok gişe memuru bu soygunlarda mağdur oldu, 4 memur yaşamını yitirdi. Çalışanan paralar memurlardan tahsil ediliyor. Soygunların faturası Gişe Memurlarına çıkarılıyor. Sendikamızın PTT Şubelerinde memurların can güvenliği sağlansın, kamera sistemi kurulsun ve her şubeye Koruma ve güvenlik Görevlisi bulundurulsun, memurların yalnız çalıştırılmasına son verilsin, ücra yerlerdeki Şubeler merkezi yerlere taşınsın yönündeki taleplerimiz ya yerine getirilmemiş veya maliyeti yüksek diye isteksiz davranılmıştır.

PTT ile yapılan son görüşmelerde bu sorunlara bir önlem alınmayacağı anlaşılmış olup son çare olarak PTT yönetimi hakkında Genel Merkezimizce  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

11 Şubat 2008 tarihinde Ankara Kızılay PTT Merkezi Önünde Ankara 2 No.lu şubemizce yapılan açıklama ile suç duyurusu kamuoyuna açıklanmıştır.

 

SUÇ DUYURUSU METNİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Basın açıklaması aşağıdaki gibidir.

ANKARA 2 NOLU ŞUBE

 

BASINA VE KAMUOYUNA

 

PTT Şubeleri soyulmaları devam ediyor.

 

24.01.2009 günü, İstanbul’un göbeğinde, Şişli’de PTT merkezi soyulmuş ve Bu olayla ilgili KESK Haber-Sen İstanbul Şubeleri 28.01.2009’da ortak bir basın açıklaması düzenlemişti.

Ne manidar ki açıklamadan bir gün sonra 29.01.2009 tarihinde İstanbul Sultanbeyli PTT Merkez Müdürlüğüne bağlı Fatih Mahallesi Şubesi soyuldu. Yaşanan diğer soygunlar gibi Fatih Mahallesi Şubesi soygununun ardından KESK Haber-Sen Genel Merkez Kurulu’da 30.01.2009’da basın açıklaması yaparak PTT merkez ve şubelerindeki güvenlik sorununu dile getirmişti.

 

Soygunlar devam ediyor!

Bu olayın üzerinden bir hafta dahi geçmeden 06.02.2009 tarihinde Ankara’nın İncirli semtinde Güllük sokaktaki PTT şubesi soyulmuştur.

Bu olay üzerinden de 3 gün sonra İstanbul Sultangazi Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki PTT şubesi silahlı 1 kişi tarafından soyulmuştur. PTT yönetimi soygunlara karşı hiçbir önlem almadığından PTT şubeleri hırsızların iştahını kabartmaya devam ediyor…

PTT son yıllarda bir çok kurumla sözleşme yaparak ilgili kurumlar adına tahsilat yapmaktadır. 200’e yakın işlem çeşitliliğiyle gişelerden hizmet veren kurum, karını artırmak için her geçen gün bu sözleşmelere yenisini eklemektedir. 10m2’lik bir dükkan kiralayıp, bir bilgisayar, bir telefon ve bir  internet hattı döşedikten sonra üstüne PTT tabelası koyarak ve bir memur atayarak işlem yapmaya başlamaktadır.

Söz konusu Şubelerde çoğunlukla güvenlik elemanı bulundurulmamakta ve memurlar yalnız çalıştırılmaktadır. Gün içerisinde yapılan tahsilatlar nedeniyle yüz binlerce TL para şubelerde birikmektedir. Bir çok  Şubede ise gişe memurları  biriken paraları savunmasız bir şekilde PTT Merkezlerine kendileri götürmektedir. Bu durumda can güvenlikleri ciddi anlamda tehlikeye girmektedir.

 

Kar hırsı insan canından daha önemli değildir!

PTT Merkez Müdürlüklerinde güvenlik önlemleri yeterli olmasa da alınmış durumdadır. En azından memurlar yalnız başına çalışmamaktadır. Ancak; Merkezi yerde olmayan PTT Şubelerinde güvenlik önlemleri tüm ısrarlarımıza rağmen alınmamıştır. Güvenlik önlemi alınmayan şubelerin kapatılması için yaptığımız öneriler, kabul edilmekle birlikte PTT kar etme hırsıyla bu duruma isteksiz yaklaşmaktadır.

Resmi verilere göre; son 2 yılda soygun sonucu 4 PTT emekçisi yaşamını yitirmiş ve 5 PTT emekçisi de yaralanmıştır. PTT son yıllarda 400’e yakın sayıda soyulmuş, yüzlerce kez ise gişeden para çalma vb olay yaşanmıştır. PTT’de yaşanan soygunlarda son 5 yılda 2.375.471,77 TL para çalınmıştır. PTT’de Haziran ayı itibariyle 998 PTT Merkezi, 2195 Şube ve 652 Acente olmak üzere 3845 işyeri hizmet vermektedir. Ancak Kamera kurulu işyeri sayısı sadece 382’dir. Toplam güvenlik personeli sayısı da 1078 kişidir. Bu güvenlik personelinden 755 kişi ise özel şirket elemanıdır. Yani Kurumun kendi güvenlik personeli sayısı sadece 323 kişidir. Bu güvenlik personelinin çoğu da idari hizmetlerin görüldüğü PTT Genel Müdürlüğü ve PTT Başmüdürlüklerinde istihdam edilmektedir.

PTT’de bir gişe memuru günlük ortalama 600 işlem yapmaktadır. Lavaboya gitmeye dahi fırsat bulamayan PTT emekçisi köle gibi çalıştırılmaktadır. PTT kendini banka olarak adlandırmakta ancak herhangi bir banka şubesi ile bir PTT Merkezi veya Şubesini karşılaştırmak mümkün değildir. Bir Bankada çalışan memur 150 işlem yaparken PTT’de bu işlem sayısı 600’leri bulmakta ve aldığı ücrette yaptığı işle ters orantılıdır. Ne kadar çok çalışıyorsa o kadar az maaş alıyor demek doğru olacaktır.

PTT, çoğu zaman gişede çalışma deneyimi olmayan bir Dağıtıcı veya memuru hiçbir eğitim vermeden gişelere oturtmaktadır. İş iş başında öğrenilir mantığı ile hareket etmektedir.Bu halde gişelere oturan çalışanlar, işin detaylarını bilmedikleri için açık vermekte, sahte para almakta, hırsızların, parmakçıların hedefi haline gelmektedir. Örneğin bazı çeteler PTT’nin bu açığını bildikleri için özel olarak  farklı illerde aynı yöntemlerle hırsızlık veya parmakçılık yapmaktadır. PTT ise hırsızlık,gasp vb olaylarda çalınan parayı eğitim vermeden gişeye oturttuğu çalışandan tahsil etme yoluna gitmektedir. Çalışanın bu parayı ödememesi halinde sicilini düşürme vb yöntemlerle zoraki almaya çalışmaktadır. Olmadı dava yolu ile almaya çalışmaktadır.

 

PTT Genel Müdürlüğünün hırsızlığa, gaspa ve soyguna çözümü ilginç!

Sendikamız, gerek üyelerimizin ve gerekse PTT çalışanlarının can güvenliğini sağlamaya yönelik olarak ısrarla PTT Genel Müdürlüğü ile toplantılar yapmıştır. Ancak PTT maliyeti yüksek diyerek buna yanaşmamakta, hırsızların hedefi halindeki PTT Şubelerini ne merkeze taşımakta ne de kapatmaktadır.

Sendikamızın PTT Genel Müdürlüğü ile yaptığı son görüşmede güvenlik önlemlerinin alınması yönündeki talebimize Genel Müdür Osman Tural’ın verdiği cevabı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz: “ben söylüyorum, soyguncu  PTT’ye girdiğinde memur hiç tartışmaya girmeden itiraz etmeden  al kardeşim git desin” Her PTT Şubesine bir güvenlik görevlisi alınsın veya ücra kuytu yerdeki PTT Şubeleri kapatılsın yönündeki talebimize cevabı ise, “evimizde de para var gelip jandarma mı bekliyor, ben her yere güvenlik görevlisi koyamam” olmuştur.

 

PTT Şubelerine giden vatandaşlarında can güvenliği TEHLİKEDE

Mahalle arasında, güvenlik görevlisi bulunmayan PTT Şubelerine giden vatandaşın da can güveliği bulunmamaktadır. 06.02.2009 tarihinde Ankara’da yaşanan soygunda gişede sıra bekleyen vatandaşların 2000 TL civarında parası gasp edilmiştir. Bir başka olayda; 2 ay önce gerçekleşen PTT şube soygununda: iki soyguncu silahlarıyla birlikte PTT Şubesine girmiş, biri memura diğeri vatandaşa silahı tutarak ağza alınmayacak laflar etmiş, ve tehditler savurmuştur,içerde bulunan vatandaşlardan bazıları fenalık geçirmiş, sinir krizlerine girmiş, bazıları da bayılmıştır.

Bağrışmalar, ağlama ve çığlıklar nedeniyle çevredeki vatandaş polise haber verebilmiştir. Bu soygunda 11 bin TL para çalınmıştır. Ancak PTT hiçbir önlem almamış, sadece 1,5 ay sonra aynı şube aynı şekilde bir daha soyulmuştur. Bu ikinci soygunun tek farkı biri tabancalarla diğeri pompalı silahlarla yapılmış olmasıdır. Bu soygundan sonra PTT Memuru günlerce yemek yiyememiş, kendi kendine ağlama krizlerine girmiş, sürekli kabus görmeye başlamıştır. Ve ne olursa olsun gişede çalışmayı kabul  etmeyen memuru PTT bir hafta başka bir birimde çalıştırmış ve sonra yine sen ,çok hızlı çalışıyorsun, sen gişede çalışmalısın diyerek, soygunun yaşandığı  şubeye göndermiştir. PTT memuru kısa bir süre çalıştıktan sonra emekliye ayrılmıştır. Ancak PTT bu umursamaz tavrını ve yaşamı hiçe sayan tutumundan vazgeçmemiştir.

Konya’da soygun sırasında bıçaklanarak feci şekilde öldürülen gişe memuruna, PTT hiçbir şey yapamamıştır. Vicdanen rahatsız olan PTT Genel Müdürü, PTT çalışanlarından bir YTL toplayarak (ki bir çok memurdan da zorunlu diye toplanmıştır.) ailesine küçük bir yardım yapacak kadar düşündürücü bir yöntem geliştirmiştir.

 

PTT Genel Müdürlüğüne Sesleniyoruz:

PTT yönetimi insan hayatını hiçe sayan bu uygulamalarından artık vazgeçilmelidir..

Ücra yerlerdeki PTT şubeleri kapatılmalı veya merkezi yerlere taşınarak güvenlik görevlileri istihdam edilmelidir.

Tüm ısrarlarımıza rağmen güvenlik önlemlerinin alınmamasının nedeni PTT Genel Müdürlüğü ve AKP’nin tüccar zihniyetidir.

PTT’ emekçilerinin canına bir zarar gelmesi halinde bunun tek sorumlusunun PTT Genel Müdür olacağını buradan duyuruyoruz.

 

PTT Emekçilerine de sesleniyoruz,

Sendikanız olarak ısrarla can güvenliğimizin güvence altına alınması için uğraştık, ancak PTT can güvenliğimizi güvence altına almıyor.

PTT’nin yukarıdaki çözümünü artık bültenlerimizden değil, Basın açıklamasıyla duyurmak zorunda kalıyoruz.

PTT Şubelerinin hırsızların hedefi haline gelmesi ve PTT Genel Müdürlüğünün bu konuyla ilgili gerekeni yapmaması ve çalışanlarının güvenliği için gereken önlemleri almaması hususunda doğabilecek sorunlardan PTT Genel Müdürlüğünün sorumlu olacağı için 10.02.2009 tarihinde KESK Haber-SEN Genel Merkezimiz Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur.

 Kamuoyuna saygıyla duyurulur.     11.02.2009          

 

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE DEĞİŞİM İSTİYOR!

HEP BİRLİKTE KAZANDIK, HEP BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ. DEMOKRASİ VE HUKUKA MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ. Yaşadığımız kentlerin yönetimi ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × 4 =

Örnek Resim