Anasayfa / Basın Açıklamaları / ÖZGÜR BASIN ÖZGÜR TOPLUM…

ÖZGÜR BASIN ÖZGÜR TOPLUM…

10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde,OHAL kapsamında  Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan TV10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin ile TV10 Yayın Kurulu Üyesi ve programcı Veli Haydar Güleç’in İstanbul’ daki evlerinden gözaltına alınmıştır.

Konuya ilişkin basın açıklaması metnimiz aşağıdadır.

 

BASINA VE KAMUOYUNA

10 Ocak çalışan gazeteciler gününde İstanbul’da birçok gazeteci gözaltına alındı. Bizler gözaltı tarihini tesadüfi olarak görmüyoruz. Çünkü darbe girişimi olarak adlandırılan 15 Temmuz sonrası kendi sistemini inşa eden hükümet, var olan ve olabilecek muhalefeti susturabilmek ve halkı kendi yalanlarıyla kandırabilmek için, demokrasinin en önemli ayağı olan özgür basını susturmak amacıyla birçok haber ajansı, gazete, TV, radyo ve dergiyi kapatmış, hatta OHAL komisyon kararını beklenmeden varlıklarını satışa çıkarmıştır. Bu son gelişmeler de basına yönelik saldırıların ve baskıların artarak devam edeceğini gösteriyor.

OHAL hukuksuzluğu ile tek adam rejimine uygun tek sesli bir toplum yaratma amacıyla demokrasilerin en önemli güçlerinden biri olan medya organları yoğun bir baskı altına alınmıştır. Muhalif ve özgür basın kapatılmış, sansüre uğramış veya oto sansüre zorlanmıştır.

Soruşturma, dava, tutuklama, tehdit ve ekonomik baskılara rağmen hala direnmeye çalışan muhalif birkaç gazete ve gazeteciyi saymazsak hakikati perdelemeden yayın yapan tek bir medya organı ve gazeteci kalmamıştır. Bugün 145’in üzerinde muhalif gazeteci cezaevlerinde rehin tutulmaktadır. Son olarak İstanbul’da gerçekleştirilen ev baskınlarında gözaltına alınan PİRHA çalışanlarıyla bu sayı artmıştır.

Demokratik bir ülkede demokrasinin varlığından söz edebilmek için gazetecilerin baskıya sansüre gözaltı ve tutuklamaya maruz kalmadan gerçekleri özgürce yazabilmeleri gerekir. Bir ülkenin cezaevlerinde gazetecilerin, basın yayın çalışanlarının tutuklu olması demokrasinin nasıl işlediğinin de göstergesidir. Türkiye’nin de basın özgürlüğü konusundaki karnesine bakıldığında dünyanın en büyük ceza evine dönüştüğünü tutuklu gazeteci sayısından görebiliyoruz.

Özgür toplumun koşulu özgür basındır. Halkın haber alma hakkının engellenmemesi için basına yönelik saldırı, baskı ve tutuklama politikalarından derhal vazgeçilmesi bu yüzden tüm tutuklu ve gözaltındaki basın emekçilerinin bir an önce serbest bırakılması basına yönelik baskı ve tutuklamaların sonlandırılması gerektiğini kamuoyuyla paylaşıyoruz. 11.01.2018

 

HABER-SEN

MERKEZ YÖNETİM KURULU

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE DEĞİŞİM İSTİYOR!

HEP BİRLİKTE KAZANDIK, HEP BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ. DEMOKRASİ VE HUKUKA MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ. Yaşadığımız kentlerin yönetimi ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 + fourteen =

Örnek Resim