Anasayfa / Basın Açıklamaları / TRT şaibeli KPSS sınavı ile personel alıyor!

TRT şaibeli KPSS sınavı ile personel alıyor!

BASINA VE KAMUOYUNA

 

·         TRT ŞAİBELİ KPSS SINAVI İLE PERSONEL ALIYOR!

·         BU HUKUKSUZLUĞA İZİN VERMEYECEĞİZ, YÜRÜTMENİN DURRULMASI İÇİN DAVA AÇIYORUZ.

 

TRT, 10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavına katılan ve geçerli puan alanlar arasından 185 kişiyi almak için duyuru yaptı.

TRT Genel  Müdürü İbrahim Şahin göreve geldiğinde “Ben bu kadroyla 5–6 değil 40 kanalı yönetirim” demişti.

Ancak İbrahim Şahin’e “40 kanalı yönetirim” dediği kadro yetmedi.

Önce “ihtiyaç fazlası” personeli başka kurumlara göndermek için TRT yasasının değiştirilmesini istedi. Sonra yine “ihtiyaç fazlası” personeli emekliğe teşvik etmek için emekli ikramiyeleri yüzde 30 fazla verildi.

Yaklaşık bin kişinin emekli olmasından sonra TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin kendi kadrosunu kurmaya başladı.

KADROLAŞMA NEYMİŞ GÖRDÜK!

İbrahim Şahin göreve başladığı 23 Kasım 2007 tarihinden itibaren 1300 kişiyi açıktan atama, nakil yoluyla ve sözleşmeli personel olarak TRT’ye aldı. Bununla da yetinmeyen TRT Genel Müdürü yaklaşık 300 kişiyi de taşeron şirketler aracılığı ile TRT’de çalıştırmaya başladı.

İbrahim Şahin 14 Eylül 2010 tarihinde TRT Genel Müdürlüğü Adnan Öztrak Konferans Salonu’nda iki yüz kişinin önünde “TRT’de kadrolaşma yaptığıma ilişkin haberler çıkıyor. Yakında 600 kişi daha alacağım, kadrolaşma neymiş görecekler. Haber-Sen’in dava açarak engellediği işleri yapmaya kararlıyım, hapse girmeyi bile göze aldım” demişti.

İhdas edilen kadro sayısı ve yeni personel alımı duyurusu İbrahim Şahin’in kadrolaşma konusundaki gözü karalığını ortaya koyuyor.

 

ŞAİBELİ SINAV VE HUKUKA AYKIRI YÖNTEMLE PERSONEL ALIMI YAPILAMAZ!

1)      10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na ilişkin kopya-soruların çalınması iddiaları ile ilgili soruşturma henüz tamamlanmamıştır. Bu sınava ilişkin tereddütler en yetkili ağızlardan dile getirilmiştir. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özcan “Olayların asıl kaynağı olduğu iddia edilen Eğitim Bilimleri testinin yanı sıra Genel Yetenek – Genel Kültür testlerini de incelemeye aldık. Diğer testlerde de kopya ihtimalinden şüpheleniyoruz. Denetleme Kurulu’nun hazırladığı ön raporla bu rakamın diğer testler de dahil edildiğinde artabileceğini yönünde şüphelerimiz var “ demiştir. Bu sınavla ilgili olarak yürütülen soruşturma tamamlanmadan, şaibeli sınavla personel alımı yapılamaz.

2)      TRT, KPSS-B sınavına girenlerin müracaatlarını kabul etmektedir.

I-          Stajyer Spiker, Stajyer Muhabir Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik’in 2. Maddesinin “a” fıkrasında tanımlandığı gibi özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan meslekler” sınıfındadır ve KPSS-A puanı ile personel alımı yapılmalıdır.

 

II-         TRT Stajyer Spiker ve Stajyer Muhabir alımında, önce uygulamalı sınav, sonra yazılı sınav yapılacağını ilan etmiştir. Uygulamalı sınav ancak eğitim verildikten sonra yapılabilir. TRT’de, muhabir, spiker, prodüktör, kameraman, montajcı kadroları için yıllardır bu yöntem uygulanmıştır. Yazılı sınavı geçenlere eğitim verilmiş ve sonra uygulamalı sınav yapılmıştır. Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünden mezun olmuş bir kişiye muhabirlik alanında hangi uygulama yaptırılacaktır? TRT yönetimi, bu yöntemi AKP ve cemaat referansı ile gelenleri almak için uygulayacaktır. Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunda Memur Statüsünde İstihdam Edilen Personel Yönetmeliği’ne göre “yazılı sınav” zorunludur ve önce yazılı sınav yapılmalıdır.

 

III-       Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik’te B Grubu kadrolara atanacakların yerleştirilmesine ilişkin hükümlere ( Yönetmeliğin 19, 20, 21,22 ve 23. Maddeleri) göre yerleştirme işlemi ÖSYM aracılığı ile yapılmalıdır. TRT yerleştirme işlemine müdahale edemez.

 

3)      Başvurunun yalnızca internet üzerinden yapılabilmesi, birçok suiistimal olasılığını da beraberinde getirmiş, başvuruların kabul edilmesi sürecinin sadece elektronik ortamda ve birkaç Kurum yöneticisi eliyle yürütülecek olması tereddütleri artırmıştır.

Başvuru yapan adaylara, bu başvuruyu belgeleyebilecekleri hiçbir olanak sağlanmamıştır. Herhangi bir referans ya da kayıt numarası verilmemektedir.

Daha önce yapılan iki sınavın sonucu bu iddiamızı kanıtlamıştır. Fiilen muhabirlik yaptığı halde IŞIKÇI, SESÇİ olarak kadroya geçen ve halen muhabirlik yapanlar bu usulsüzlüğün kanıtıdır.

Personel alımı ile ilgili duyuruda parantez içinde “Prodüksiyon Hizmetleri, Ses, Kurgu, Işık, Grafik, Teknik, Farklı Lehçeler AĞIRLIKLI ” yazılmasının gerekçesi de budur.

Böylece, Yapım ve Yayın Görevlisi olarak aldıkları personeli istedikleri zaman, istedikleri görevlerde çalıştırıyorlar.

 

Sonuç olarak: Öncelikle bu personel alımı duyurusunun yürütmesi durdurulmalıdır. Duyuru aşağıda belirttiğimiz çerçevede yeniden yapılmalıdır.

I-        Stajyer Spiker ve Stajyer Muhabir KPSS-A puanı ile alınmalıdır. Önce yazılı sınav, sonra eğitim ve uygulamalı sınav yapılmalıdır.

II-       Diğer personel KPSS-B puanı ile alındığı için yerleştirme ÖSYM aracılığı ile yapılmalıdır.

III-     Parantez içindeki “AĞIRLIKLI” ifadesi kaldırılmalıdır.

IV-    Başvuran adaylara hangi alan için başvurduğu bilgisini de içeren belge verilmelidir.

 

Bunlar yapılmadığı takdirde yürütmenin durdurulması ve bu şekilde personel alımının iptal edilmesi için yargıya başvuracağız.

 

TRT yönetimi yayıncı personel ihtiyacını karşılamak istiyorsa öncelikle kurum içi sınav açarak yetişmiş personelinin yıllardır süren mağduriyetine son vermelidir.

   ALİ YILBAŞI

GENEL BAŞKANI

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

TÜRKİYE DEĞİŞİM İSTİYOR!

HEP BİRLİKTE KAZANDIK, HEP BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ. DEMOKRASİ VE HUKUKA MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ. Yaşadığımız kentlerin yönetimi ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × 2 =

Örnek Resim