Anasayfa / HABERLER / GÜNCEL / 1.KADIN MECLİSİ TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

1.KADIN MECLİSİ TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

    27-28 Eylül 2014 tarihleri arasında 1. Kadın Meclisimiz Ankara’da aşağıdaki gündemle toplandı.

 Gündem:

1-        Açılış

2-        Siyasal ve Sendikal Sürecin Değerlendirmesi

3-        Çalışma programının oluşması ve yönetmeliğin oluşturulması

4-        Toplumsal cinsiyet konulu sunumun yapılması

5-        Kapanış

SONUÇ BİLDİRGESİ  

Binlerce yıldır ataerkil sistem, sermaye ve kar sağlamak için doğanın, kadının ve toplumun bütünlüğünü birbirinden ayırarak parçalara bölerek sömürüyor. Bu sömürüye karşı direniş sergileyen mücadele eden kadınları acımasızca katledip kadının mücadele gücünü kırmak, sindirmek için erkek egemen sistem bütün gücünü tarihte seferber ettiği gibi şimdi de ediyor.

Hegemonik güçler Ortadoğuyu yeniden dizayn adı altında bölgeye adı konulmamış olsa da bir 3. Dünya savaşı yaşatıyor. Bu savaşta en çok kadın ve çocuklar mağdur oluyor, hegemonik güçlerin eliyle ve müttefiklerin desteğiyle oluşmuş İŞİD çetesi kadınlara insanlık dışı trajediler yaşatmaktadır.  Kadını savaş ganimeti olarak almakta, tecavüz edip, köle olarak satıp kadına zorla fuhuş yaptırılıyor. Bunları kadına reva görürken; Kadınlar Rojava ve Şengal’de küllerinden oluşup örgütlenip bu vahşete karşı mücadele kahramanlığını gösteriyor. Kadılar kendini yönetme hakkının olduğu, emeğinin, bedenin üzerinde hiç kimsenin söz söyleme hakkının bulunmadığı bir toplumun özgürlük mücadelesini vermektedirler.

Yine ülkemizde erkek egemen zihniyet kadına her yerde şiddet ve cinayet kusmakta, kadınları sokak ortasında, evlerinde ve iş yerlerinde akıl almaz bir nefretle boğmaya çalışıyor. Yaşanan kadın cinayetlerinin mevcut AKP hükümetinden bağımsız olmadığını görüyoruz ve kadın cinayetleri adı altında kadın kırımı yaşanmaktadır. AKP’nin kadın politikalarına baktığımızda; kadını metalaştıran, çocuk doğurma makinesi olarak gören ve kadın emeğini güvencesizleştiren, esnek çalıştıran, sömüren yasalar çıkarmaktadır. Biz düzenleme adı altında çıkarılan yasaların kadınların aleyhine olduğunu biliyoruz ve buna karşı örgütlü mücadelemizi büyüterek kadınlar hakkında çıkan her yasanın kadınlardan doğru kadınların lehine olması gerektiğini söylüyoruz.

İş kolumuzda kadınlardan doğru tespit edilen sorunlar konuşuldu bu sorunların giderilmesi için yapılması gerekenler üzerinde tartışmalar yürütüldü.

İŞİD terörünün yaptığı katliamlar ve kadına yaşattıkları için sınırda ve yerellerde konfederasyonumuzun eylem etkinliklerine kitlesel katılım sağlanması gerekir.Yine bu savaşa karşı iş yerlerinde duyarlılık yaratmak için açıklamalar yapılıp bildiri dağıtılmalı. Savaştan mağdur olanlarla dayanışma adı altında genel merkezden kalem basılıp yerellerden yardımlar sağlanmalıdır. Üyesi olduğumuz UNİ ye İŞİD terörüne karşı duyarlılık çağrısı yapılmalı.

İş kolumuzdan doğru; PTT Merkez Gişelerde bireysel ilişki ve sendikal ayırım baz alınarak adaletsiz rotasyon uygulanıyor. Yasal olmadığı halde bazı gişelerde bir kişinin çalıştırıldığı ve görünen odur ki bazı gişelerde kadın tek başına çalışmaktadır. Bu sorunların yaşanıldığı yerleri yazılı raporla yerellerde giderme girişiminde bulunulacak eğer çözülmezse basın açıklamaları yapılıp sorun giderene kadar mücadele verilecek.

Şubelerde kargoda görev yapan kadınlar yük kaldırma konusunda zorlanmaktadırlar. Bu tür iş bölümlerinde, gelen kargo ağırlığına ve personelin fiziki yapısına göre görevlendirme yapılmalıdır. Adli tıp gönderilerinin kabul edildiği şubelerimizde gerekli temizlik ve özellikle kokuya karşı önlemlerin alınmadığı personelin çalışma performansını düşürüp sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Özel araçla getirilmesi gereken bu gönderiler uygun ambalajlanması getirilmesi ve bu sorunların giderilmesi için girişimlerde bulunulması gerekir. İş yeri koşullarının kadın çalışanlara göre düzeltilmelidir. Nöbetleşe çalışıldığı iş yerlerinde uygun çalışma koşulları sağlanmamakta  dinlenme, giyinme odaları ve dolapların bulunması gerektiği halde bunların olmadığı görülmektedir. İş yerlerinin yeterince temizlik problemlerinin çözüme kavuşmadığı sağlıksız koşullarda çalışmaların devam ettiği ortadadır.  iş yerlerimizde, özellikle PİM’ler de kadın ve engelli çalışanlar  için lavaboların olması gerektiği halde bu düzenleme birçok iş yerinde bulunmamaktadır. Bu nedenle engelli çalışanlar ve kadınlarımız mağdur olmaktadırlar. Bu mağduriyetin giderilmesi ve çalışma koşulların düzeltilmesi için basın açıklamaları yapılmalıdır. Dağıtıcı kadın personelin yük taşıma ve cihet eşleştirme konusunda fiziki yapısı göz önünde bulundurarak dağılımın yapılması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili İLO nun 127. Sayılı sözleşmenin 7. Maddesinin dikkate alınması gerekir. Erkek personelle kıyaslanma yapılmadan konuya ilişkin genelge çıkarılması ve gerekli önlemler alınması gerekir. Yine Ağır ve tehlikeli işler yönetmenliğinin 6. Maddesinde yer aldığı biçimiyle ‘özel gün izni’ adı altında kadınların belirlediği 2(iki) gün izinli sayılması gerekmektedir.

Dağıtıcı kadın personelin kıyafetleri erkek beden ve fiziğine göre tasarlanmaktadır.Kalitesiz kumaşlardan yapılan kıyafetlerin mevsim ve coğrafik koşulları gözetmeksizin  dağılımı yapılmaktadır. Kıyafetlerle ilgili eş zamanlı basın açıklamalar yapılıp iş aksama-durdurma ve grev gibi eylemler yapılmalıdır.

Yine bir çok kurumda kreşlerin olmaması en çok biz kadınlara sıkıntılar yaşatmaktadır. Yıllardır ‘kreş haktır bu hakkımız açıkça gasp ediliyor’ diye mücadele etmemize rağmen PTT yönetiminden kaynaklı bu hak verilmiyor. Kreş hakkımızı alana dek konfederasyonumuzla beraber mücadelemize devam edeceğiz. İş kolumuzun ilk önceliği eğitim merkezlerinde çocuk bakım yerlerinin olması gerektiği, bunların olmaması en çokta kadın personelinin eğitimlerini aksamaktadır veya küçük çocuğu olan kadınlara eğitim verilmemektedir. Bu konuda iş kolumuza bağlı bütün sendikalarla birleşip bu haksızlığın giderilmesi için eylem etkinlikler yapmalıdır. Süt izinlerin kullanılmasında idarecilerin engeliyle karşılaşılıyor. Süt izni olan kadınlara çalışma koşulları açısından pozitif ayırım yapılmalı. Ve mutlaka süt izinlerini kullanmaları gerektiğine dair iş yeri temsilcisi gerekli uyarıları yapmalıdır.

İş kollarımız bünyesinde görevde yükselme sınavlarında ve yapılan mülakatlarda cinsiyet eşitliği ve adalet gözeterek yapılması gerekir.

Bir kamu hizmeti yayın kuruluşu olan yasanın verdiği görevleri yerine getirmesi gereken ve halkın parasıyla yayın yapan TRT, halka ve kadın personeline resmen eziyet çektiriyor. Yapılan programlarla kadını metalaştırıyor, ev içine hapsedip belirli kalıplar içinde gösteriyor. Bünyesinde çalışan kadın emekçilere bütün angarya işleri yaptırıyor.  Kadınları karar alma mekanizmalarından uzak tutuyor yönetimlerde önü kesiliyor. TRT karar alma mekanizmalarında cinsiyet eşitliği göz önünde bulundurmalı. TRT yasalar ve altına imza atmış uluslar arası sözleşmeler çerçevesinde hareket edip yayını sürdürmelidir.  TRT kadını yasal hakları konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, istihdam, eğitim ve şiddet konularındaki farkındalığı artırmak için program üretmek, töre ve namus cinayetleri, kadın intiharları, ensest, çocuk gelin gibi bir çok toplumsal yarayı tüm boyutlarıyla tarafsız tartışmak ve kamuoyunun gündemine sunmak zorunluluğunu olduğunu hatırlatacak eylem etkinlikler yapılmalıdır.

Kadının istihdam hakları ve kadının sendikal hakları ve toplumsal cinsiyet konulu yerellerde eğitimler yapılmalı.   Konu hakkında tartışmalar yürütüldü ve kararlar alındı.

Toplantımızın ikinci gününde TOPLUMSAL CİNSİYET konulu sunum yapıldı tartışmalar yürütüldü.

10659252_10152503180539065_6437619794705266965_n

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

KADIN CİNAYETLERİ MÜNFERİT DEĞİL POLİTİKTİR!

Her gün kadınlara ve çocuklara yönelik taciz, şiddet ve katliam haberleri ile uyanıyoruz. Eril sistem ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × two =

Örnek Resim