Anasayfa / MANŞET / KESK, AVRUPA SENDİKALAR KONFEDERASYONU (ETUC) KONGRESİNE KATILDI

KESK, AVRUPA SENDİKALAR KONFEDERASYONU (ETUC) KONGRESİNE KATILDI

Türkiye’deki kamu sektöründen tek üyesi olan KESK, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun 23-26 Mayıs’ta Berlin’de gerçekleştirilen ve (ETUC) 50. yılına denk gelen 15. Kongresi’ne katıldı. Kongreye KESK adına Eş Genel Başkan Mehmet Bozgeyik katıldı.

Temel sloganı “İşçiler İçin Hep Birlikte Adil Bir Çözüme” olarak belirlenen kongre Avrupa’nın her bölgesinden yüzlerce sendikacının katılımıyla gerçekleşti. Ayrıca, Avrupa Birliği bölgesi dışından Ukrayna, Belarus’tan da sendika temsilcileri kongre için Berlin’deydi.

ETUC Genel Sekreteri Esther Lynch ve Genel Başkanı Laurent Berger’in açılış konuşmalarının ardından, kongrenin yapıldığı Almanya’nın en büyük konfederasyonu DGB Genel Başkanı Yasmin Fahimi Avrupa’nın dört bir tarafından gelen sendikacılara hitap etti. Kongreye sendikacıların baskı altında olduğu ve ETUC’un bu baskılar karşısında dayanışma etkinliği düzenlediği Tunus’tan da katılım oldu.

Sendikacılara ek olarak, Kongreye Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil ve Almayan Şansölyesi Olaf Scholz, Berlin Belediye Başkanı Kai Wegner, ILO Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Evelyn Regner ve bazı üyeleri ile ITUC Genel Sekreter Vekili Luc Triangle katıldı. Kongreyi çok sayıda basın kuruluşu da yakından izledi.

“İşçiler İçin Hep Birlikte Adil Bir Çözüme” sloganıyla düzenlenen ETUC kongresinde 5 temel konu ele alındı;

  • Sendikaların yenilenmesi için birlikte çalışma
  • Çalışma yaşamını iyi yönde değiştirmek için birlikte çalışma
  • ETUC temel değerleri,
  • Halklar ve işçiler için bir ekonomik modele doğru birlikte çalışma
  • Avrupa’nın geleceği için birlikte çalışma

Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen delegelerden bu başlıklara ilişkin görüşlerini açıkladı. Kongre’de söz alan delegelerin ifade ettiği hususlar Avrupa genelindeki sendikacıların yaşadığı sorunların ortak olduğunu bir kez daha ortaya koydu. ETUC kongresinde konuşan sendikacıların değindiği konular arasında aşırı sağ iktidarlar, özelleştirmelerin zararları, toplumsal cinsiyet eşitliği, dijitalleşme, vergi adaleti, gençlik, örgütlenme ve yeni kazanma vb. alanlarda yaşanan sorunlar yer aldı.

Neoliberal politikalar ve savaş yıkımın esas faktörleri

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik “Halklar ve işçiler için bir ekonomik model için birlikte” oturumunda yaptığı konuşmasında;

“Mevcut ekonomik krizin savaş ve kapitalizmin kar hırsı, neoliberal politikalar vb. nedenleri, bunları aşmanın yollarını, Türkiye’deki özelleştirme sorunlarını ve KESK’in kamusal hizmetlerle ilgili görüşlerini aktardı.

Çoklu krizler döneminden geçildiğini ifade eden Bozgeyik, krizin esas nedenlerine, neoliberal politikaların yol açtığı yıkıma bakılması gerektiği belirtti. Savaşın yol açtığı yıkıma dikkat çekilmesinin öneminin altını çizdi. Toplumdan ve emekçilerden yana bir ekonomi için ETUC’un alacağı kararların önemli olduğunu vurguladı.”

11 ili vuran deprem unutulmadı

ETUC ve ITUC heyetinin 11-14 Nisan’da deprem bölgesine gerçekleştirdiği dayanışma ziyaretinin devamı olarak ETUC kongresi içerisinde de 24 Mayıs Çarşamba akşamı 20 dakikalık bir dayanışma oturumu düzenlendi.

Deprem dayanışma oturumu 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Oturumda ETUC’un Türkiye’deki üyesi 4 konfederasyonun temsilcileri söz aldı. KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik, deprem dayanışma oturumundaki konuşmasında “depreme yol açan imar politikaları, deprem sonrasında aksayan arama-kurtarma, sağlık başta olmak üzere kamu hizmetleri ve KESK’in deprem-dayanışma faaliyetleri” hakkında bilgi verdi.

Konfederasyonların kongreye hitap etmesinin ardından ETUC Genel Sekreteri Esther Lynch, ETUC olarak deprem bölgesi ve üye konfederasyonlarla dayanışma içerisinde olmayı sürdüreceklerini belirtti.

Sendikal hareket Avrupa’nın mülteci ve sığınmacı karşıtı politikalarına karşı harekete geçmeli

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik’e eşlik eden KESK uluslararası ilişkiler uzmanı Osman İşçi de 25 Mayıs’taki Avrupa geleceği başlıklı oturumda söz alarak ETUC’un ve daha genel olarak sendikal hareketin Avrupa Birliği’nin mülteci ve sığınmacılarla ilgili yanlış politikalara yönelik daha aktif tutum takınması gerektiğini vurguladı.

En genç yönetim seçildi

Tek listeyle girilen seçimler 25 Mayıs’ta gerçekleşti. ETUC’un 50 yıllık tarihindeki en genç yönetim seçilmiş oldu.

Katar’ın işçi düşmanlığı ve bulaştığı yolsuzluklarla mücadele etme zamanı

Kongrenin son gününde (26 Mayıs) acil karar önergeleri görüşüldü. Katar’daki emek sömürüsü ve Katarlı yöneticilerin rüşvet ve yolsuzluklar konusunda ETUC’un Avrupa Birliği yöneticileri, Avrupa ülkelerinin hükümetleri üzerinde baskı kurması talebiyle KESK’in birlikte çalıştığı İngiltere’deki TUC konfederasyonu, Fransa’dan CGT vb. diğer sendikalarla birlikte sunduğu karar önergesi kabul edildi.

Yoldaş sendikalar bir arada

KESK heyeti kongrede bulunan sendikalarla da ikili görüşmeler gerçekleştirdi. KESK heyeti BASK ülkesindeki ELA sendikası, Fransa’dan CFDT, İngiltere’den TUC, Avusturya’dan ÖGB (Başkanı Wolfgang Katzian ETUC başkanı seçildi), Almanya’dan GEW, Belçika’dan EPSU, Belçika’dan Eğitim Enternasyonali Avrupa Bölge Örgütü (ETUCE) ve Belarus’tan sürgündeki sendikacılar ile gerçekleştirilen ikili görüşmelerde Türkiye’deki sendikal durum hakkında bilgilendirme bulundu ve bu ülkelerdeki sendikal mücadele hakkında da bilgi aldı. Sorunlar karşısında ortak mücadeleyi geliştirme ve daha fazla dayanışma içerisinde olma kararlığı vurgulandı.

KESK heyeti sendikalarla yaptığı görüşmelerin yanısıra ILO Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo ile de görüşme gerçekleştirdi.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 2 =

Örnek Resim