Anasayfa / Basın Açıklamaları / 30 Temmuz Cuma Günü PTT'de İş Yavaşlatıyoruz

30 Temmuz Cuma Günü PTT'de İş Yavaşlatıyoruz

Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu, Sendika Genel Merkezinde  yaptığı basın toplantısında PTT çalışanlarının 30 Temmuzda iş yavaşlatma eylemi yapacağını belirterek, ”Çalışma şartlarını iyileştirecek gerekli önlemler alınmazsa, PTT iş yerlerinde grev örgütleyeceğini ” duyurdu.

Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu tüm PTT emekçilerini sorunlarının çözülebilmesi için Cuma günü yapacağımız İş Yavaşlatma eylemine destek olmaları çağrısında bulundu.

Heber-Sen Genel Başkanı Ali YILBAŞI’nın okuduğu basın metni aşağıdadır.  

Yapılan Basın Toplantısı Metni :                                       

PTT Personelinin dayanacak gücü kalmadı. 30 Temmuz 2010 Cuma günü iş bırakıyoruz, iş yavaşlatıyoruz.

 BASINA VE KAMUOYUNA 

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

İŞ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYORUZ

 

PTT Personelinin dayanacak gücü kalmadı. 30 Temmuz 2010 Cuma günü iş bırakıyoruz, iş yavaşlatıyoruz.

 PTT Genel Müdürlüğü, 140 kurum ve kuruluşla bu güne değin 170 ayrı sözleşme imzalamıştır.  

 Bankalara ait kredi kart ödemeleri, yurt içi yurt dışı havale kabul/ödeme, döviz alım satım işlemleri, hızlı para transferi, posta çeki yatırma, aktarma, ödeme, tüm belediyelerin emlak vergisi kabulü, tüm illerin elektrik, su fatura tahsilâtı, doğal gaz fatura tahsilâtı, emekli maaşı ödenmesi, SGK ödemeleri, yaşlılık ve sakatlık maaş ödemeleri, sigortacılık, borsa işlemler, milli piyango bileti satışı ve ikramiye ödeme işlemleri, her türlü posta, koli, kargo gönderisinin kabulü, smart kart satışı, trafik cezalarının tahsil işlemleri, Türk Telekom ve cep telefon faturaları tahsilât işlemleri, bankaların aracılık hizmetleri, ADSL ve Kablo TV abonelik işlemleri,   şans oyunları, TCDD bilet satışı gibi tüm işlemeler PTT gişe memurları tarafından iş yerlerinde vatandaşa hizmet olarak verilmektedir.

 PTT gişelerinde ödeme ve tahsilât işlemlerinin yoğun olduğu ayın 15 ile 30’u arasında bir memur tarafından günde ortalama 250-400 adet işlem yapılmaktadır. Bazı iş yerlerinde bu sayı 800’e kadar çıkmaktadır. Diğer günlerde ise ortalama bir günde 170-200 işlem gerçekleşmektedir.

PTT Genel Müdürlüğü Hizmet Standartları Çizelgesinde hizmetin tamamlanma süresini hizmetin türüne göre belirlenmiştir.

 Bu çizelgeye göre,  Türk Telekom, cep telefonu, doğalgaz, su, elektrik fatura tahsilâtı vb. işlemleri gerçekleşme süresi 30 saniye, emekli maaş ödemeleri, prim tahsilâtı gibi işlemler 3 dakika olarak belirlenmiştir.

Yasaya göre günde 8 saat yani 480 dakika çalışması gereken bir gişe memurunun 400 işlem yapabilmesi için insani ihtiyaçlarını karşılamak için tuvalete bile gitmemesi hatta su içmek için bile ara vermemesi gerekmektedir.

PTT yönetimi emekçileri insan değil bir robot gibi görmektedir. Çizelgedeki süreler hesaplanırken iş gereği yapılan görüşmeler, vatandaşla yaşanan sorunlar, insani ihtiyaçlar, yorgunluğa bağlı dikkat dağılması ve diğer faktörler hesaba katılmamıştır.

PTT yönetimin belirlediği standardın altına düşen emekçiler sicil düşürmekle, sürgünle ve disiplin cezası ile tehdit edilmektedir.

PTT’de memurun yasayla belirlenmiş çalışma süreleri değil; iş ne zaman biterse mesai de o zaman biter kuralı uygulanmaktadır.

PTT iş yerlerinde günlük çalışma süreleri yasalara aykırı olarak günde 10-12 saate kadar çıkmaktadır.

PTT çalışanlarının bu çalışma koşulları karşısında dayanacak gücü kalmamıştır. İtiraz edildiğinde ise “Beğenmiyorsan gidersin, bu işi ayda 600-700 liraya yapacaklar var denilmektedir”

Bizler ölümle, hastalık arasında tercih yapmak zorunda değiliz. Bizlere dayatılan bu kölelik koşullarını kabul etmiyoruz.

Rakamlar da çözüm de ortada!

PTT emekçilerinin üzerindeki yükü anlayabilmek için bazı rakamlara bakmak gerekiyor. Yaklaşık 82 milyon nüfusa sahip olan Almanya’da 145 bini dağıtıcı olmak üzere 536 bin posta çalışanı var. Yaklaşık 61 milyon nüfusa sahip olan Fransa’da 133 bini dağıtıcı olmak üzere 267 bin posta çalışanı var. Yaklaşık 60 milyon nüfusa sahip olan İngiltere’de 92 bini dağıtıcı olmak üzere 176 bin posta çalışanı var.

Türkiye’nin nüfusu 71 milyon. Posta dağıtıcı sayısı 11 bin, toplam çalışan sayısı 29 bin 142. Bu rakama bir de Türkiye’nin coğrafi durumunu, yerleşim yerlerinin konumunun örneğin Almanya veya Fransa ile karşılaştırmasını ekleyin ve PTT emekçilerinin çektiği çileyi hesaplayın. Son beş yılda PTT’ye 5324 kişi alınmış, emekli olanlar ise bunun iki katı. 

Posta dağıtıcıları adeta köle gibi çalıştırılıyor. Sanki 21. yüzyılda değil de ilkel çağlarda yaşıyoruz. Posta dağıtıcıları haftada 6 gün çalışıyor. Posta dağıtıcıları resmi ve dini bayramlarda tatil yapamıyorlar. Posta dağıtıcıları yasal hakları olan yıllık izinlerini bile kullanamıyorlar. Posta dağıtıcıları mesai kavramı olmadan çalışıyor. Posta dağıtıcılarının mesaisi işten çıkıp eve gidince bitmiyor. Akşam eve iş götürüyorlar, çocuklarıyla ve eşleriyle gündüz dağıttıkları kayıtlı gönderilerin deftere işlemesini yapıyorlar. Bütün bunların karşılığında PTT emekçilerine saat başına 1.10 kuruş fazla mesai ücreti veriliyor. AKP hükümeti bu 1.10 kuruşu büyük cömertlik göstererek 1.15 kuruşa çıkardı. Adeta milletle dalga geçiyorlar. 

PTT personelinin iş yükünü azaltacak ve PTT’nin verdiği hizmetin kalitesini artıracak çözüm kadrolu personel istihdamını artırmaktır. 

Ancak AKP Hükümeti ve PTT Genel Müdürlüğü sorunların çözümünü taşeronlaştırma da ve özelleştirmede görmektedir. PTT’yi Anonim Şirkete dönüştürmeyi ve PTT hizmetlerini serbest piyasa açmayı düzenleyen Posta Hizmetleri Yasa Tasarısı Bakanlar Kurulunda imzaya açılmıştır.

PTT Genel Müdürlüğü sorunları çözmek yerine dayatmacı ve baskıcı politikalarla PTT emekçilerini hayatını zindana çevirmiştir.

PTT yönetiminin bu insanlık dışı yönetim anlayışına karşı 30 Temmuz 2010 günü hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanacağız.

Posta İşleme Merkezleri’nde işe bir saat geç başlayacağız, PTT Merkez ve Şubelerinde gişe işlemlerini süreye göre değil mevzuata göre yapacağız.

AKP Hükümetine ve PTT Genel Müdürlüğüne sesleniyoruz. PTT çalışanlarının bu çalışma koşullarına dayanacak gücü ve sabrı kalmamıştır. 

PTT emekçilerinin çalışma koşullarını iyileştirmeden hizmetin kalitesini artıramazsınız.

Verdiğimiz hizmetten vatandaşlarımızın memnun kalması herkesten önce bizi mutlu eder.

Ancak biz mutlu olmadığımız sürece verimliliğin ve hizmet kalitesinin artması mümkün değildir.

Hiçbir maddi değer insan sağlığı ve hayatından önemli değildir.

Bu çağrımıza yanıt verilemezse, Haber-Sen fiili ve meşru mücadelesini yükseltecektir.

PTT emekçileri, iş bırakma ve grev dâhil tüm demokratik haklarını kullanacaktır!  28.07.2010

 

     HABER-SEN

GENEL MERKEZİ

http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1269341

 http://www.internethaber.com/ptt-calisanlari-is-yavaslatacak-276563h.htm

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1009732&title=ptt-calisanlari-is-yavaslatacak

http://www.memurlar.net/haber/172941/

http://www.gazete5.com/haber/haber-sen-pttde-is-yavaslatma-eylemi-yapacak-27-temmuz-201-31303.htm

http://www.milligazete.com.tr/haber/ptt-calisanlari-is-yavaslatacak-171726.htm

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

ÜÇ FİDANIMIZI VE ÇINARIMIZI EMEK VE DEMOKRASİ MÜCADELEMİZDE YAŞATACAĞIZ!

Bugün 6 Mayıs. Demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren, Deniz Gezmiş’in, Yusuf Aslan’ın Hüseyin İnan’ın idamının ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 − 2 =

Örnek Resim