Anasayfa / Basın Açıklamaları / Siyasi yönetimin halkı yoksulluğa sürüklenmesine artık dur diyoruz.

Siyasi yönetimin halkı yoksulluğa sürüklenmesine artık dur diyoruz.

Emekçileri birlik olmaya davet ediyoruz.
Haber-Sen 2 Nolu Şubemizin düzenlediği basın açıklamasında, Pandemi sürecini de fırsat bilerek emekçileri yoksulluk sınırının altında çalışmaya zorlayan zihniyet emperyalizim işbirlikçisidir, dedi.

Basın açıklamasına KESK TİS Hukuk Sekreteri Zeynep KORKMAZ, Haber-Sen Genel TİS ve Hukuk Sekreteri Mehmet Ali ELCEK Katılım Sağladı.

Açıklamayı Şube Başkanımız Yaşar POLAT Okudu.

BASINA VE KAMUOYUNA

Kamu emekçileri açısından 2022-2023 yıllarını kapsayacak olan toplu sözleşme süreci 2 Ağustos 2021’de başladı. 2019 yılının sonlarında Çin’in Huhan ketinde başlayan Covit 19 virüsü Pandemi salgına dönüşmüş bütün dünyayı etkisi altına almıştır. Dünya üzerinde işçi emekçi ve yoksul halklar için kâbusa dönen süreç emekçileri ölümle açlık arasında bakılmıştır. Bir yanda evde kal kampanyaları diğer tarata işe gitmek zorunda olan yüz binlerce işçi emekçi kitleri hiçbir önlem almadan bütün pandemi kuralları hiçe sayılarak çalışmak zorunda bakılmışlardır. AKP yanlış ekonomik politikaları ülkeyi ekonomik krize sürüklemiştir. Pandemi, ekonomik kriz birleşmesi ile yaşam ve çalışma koşulların çekilmez hale getirmiştir. Emekçilerin ücretleri erimiş TL yabancı para birimleri karşısında değer kaybına uğramıştır. Emekçilerin ücretleri erimiş, satın alma gücü azalmış, yüz binler işsiz kalmıştır. İşçiler ve emekçiler açlığa ve yoksulluğa terkedilmiştir. Yüzlerce emekçi ekonomik nedenlerden dolayı intihara sürüklenmiştir. 2020 ve 2021 yıllarımda yaşan ekonomik kayıplarımız karşılanmalıdır.   Gerçek bir toplu sözleşmede başarının en önemli ölçütü talepler ile sonuç arasındaki ilişkinin nasıl kurulduğudur. Bu nedenle Ağustos 2019 yılı toplu sözleşme sürecinde ekonomik kayıplarımız başta olmak üzere, demokratik, sosyal ve özlük haklarımız konusunda somut hedeflerin ortaya konulması ve toplu sözleşme sürecinin bu temelde örgütlenmesi önem kazanmıştır.

Türkiye’de kamu emekçilerinin grevli/toplu sözleşmeli sendika hakkı, siyasi iktidar tarafından yıllardır yok sayılmaktadır. Toplu sözleşme sürecinin, kamu emekçilerinin ortak ekonomik, sosyal, demokratik, özlük ve mesleki hak ve çıkarlarının tümünü kapsaması gerekmektedir.

Ülkemizde ise toplu sözleşmenin, tarihi ve çerçevesi önceden iktidar tarafından belirlenen ‘sınırlı’ mali ve sosyal haklara indirgenmesi kabul edilemez. KESK ve KESK’ e bağlı sendikalar grevli toplu sözleşme hakkı için mücadele etmiş ve etmeye devam edecektir.

Geçen dönem ve önceki dönem gerçekleştirilen TİS görüşmelerinde alınan kararların bir kısmı uygulanmamıştır. Yetkili olduğunu iddia eden sendikalar alınan kararların uygulanmasının takipçisi olmamış, uygulanması ve uygulatılması için hükümete hiçbir baskı yapmamıştır.

TİS görüşmelerinde emekçiler adına masaya oturan sarı sendikalar değil iş yerlerinde birleşerek emekçilerin hakları için masaya müdahale etmeli 2020 ve 2021 yılları kayıplarımızı giderilmesi 2022 ve2023 yıllarında insanca yaşanır bir ücret için güvenceli iş güvenceli bir gelecek için özelleştirmelere talana ve soygun düzenine karşı emekçiler masaya yumruğunu vurmalıdır.

Bütün sınırlılıklarına ve eksikliklerine rağmen, kamu emekçilerinin toplu sözleşme süreci, başta ekonomik sorunlarımız olmak üzere, çalışma ve yaşam koşullarımızı belirlemesi ve geleceğimizi yakından ilgilendirmesi açısından önemlidir.

Bu amaçla;

Bu toplu sözleşme döneminde HABER-SEN olarak örgütlü olduğumuz kurumlarda anketler yaptık.

Kamu emekçilerini Toplu İş Sözleşme sürecine dahil etmek, taleplerini bizzat dile getirmelerini sağlamak, için il il işyerlerini gezerek emekçilerin taleplerini topladık.

TALEPLERİMİZ

  • Emekçilere ayrım yapılmaksızın 3600 ek gösterge verilmelidir.
  • Gelir vergisi % 15 de sabitlenerek, gelir adaleti sağlanmalıdır.
  • Güvencesiz çalışanlar kadroya alınmalı, eşit işe eşit ücret uygulaması hayata geçirilmelidir.
  • Skala ayarlaması zaman geçirilmeden yapılmalıdır.
  • Tüm Personele yılda en az iki defa giysi yardımı ve ikramiye verilmelidir.
  • Büyükşehir tazminatı uygulaması tekrar yapılmalıdır.
  • Grevli toplu sözleşme hakkı önündeki yasal engeller kaldırılmalı, özgür, demokratik bir toplu sözleşme ortamı sağlanmalıdır.
  • OHAL KHK’leri ve Bakanlık onayı ile hukuk dışı bir şekilde  yapılan  ihraçlara ve açığa almalara son verilmeli, haksız yere ihraç edilen tüm kamu emekçileri derhal görevlerine iade edilmelidir.
  • İş yerlerinde çalışma koşulları düzeltilmeli, tek başına ve güvenliksiz çalışmaya son verilmelidir.
  • Fiili hizmet zammı (yıpranma hakkı) önündeki yasal engeller kaldırılmalıdır.
  • Torpil ve adam kayırmaya son verilerek, sınavsız atamalar durdurulmalı, liyakat ilkesine uygun atamalar yapılmalıdır.
  • Unvan yükselme sınavlarında sözlü mülakat son verilmeli adil, eşit ve liyakat ilkesi esas alınarak yapılmalıdır.
  • Cumartesi çalışması isteğe bağlı olmalı ve günlük brüt ücretin en az %50 fazlası oranında ücretlendirilerek ödenmelidir.
  • Yöneticilerin tarafından gerçekleştirilen mobbinge karşı etkin mücadele edilmelidir.
  • Performans sistemi kaldırılarak çalışanlar arasındaki iş barışı tekrar sağlanmalıdır.
  • Kreş olanakları artırılmalı, kreş olmayan yerlerde kreş yardımı yapılmalıdır.
  • Lojmanlar çoğaltılmalı ve görev tahsisi ile lojman hakkı olanlar diğer çalışanlar gibi sıra usulü ile bu haktan yararlanmalıdır.
  • Misafirhaneler ve sosyal donatı alanları çoğaltılmalı, eskiden kuruma ait olan tatil kampları tekrar açılarak emekçilerin eşit bir şekilde yararlanması sağlanmalıdır.
  • SYS’nin sağlık kuruluşlarıyla yaptığı anlaşmalar ülke genelinde olmalı ve sağlık kuruluşlarına ek katılım payları kaldırılmalıdır.
  • Kamu Emekçilerine verilen en düşük maaş en az yoksulluk sınırı olan  9013,00 TL olmalıdır.
  • Performans değerlendirme, güvencesiz istihdam ve esnek çalışma uygulamalarına son verilmeli, iş güvencemizi ortadan kaldırmayı hedefleyen her türlü hazırlık ya da girişim derhal durdurulmalıdır.
  • Temel ücretler artırılmalı ve ek ödemeler üst grupta eşitlenerek emekliliğe yansıtılmalıdır.
  • İşe alımlarda eşitsizlik yaratan mülakat sistemine son verilmelidir.  Merkezi sınav (KPSS) ile personel alımı yapılmalı, personel alımında güvenlik soruşturması uygulaması kaldırılmalıdır.
  • Kurum içi görevde yükselme ve unvan değişikliği  sınavları açılmalı, kayırmacılığa son verilerek liyakat ilkesi uygulanmalıdır.
  • Kadın kamu emekçilerine; çalışma yaşamında uygulanan ayrımcılık, mobbing, baskı ve şiddete son verilmeli, uygulayanlar hakkında etkili cezai yaptırımlar getirilmelidir.
  • 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kadın emekçiler için resmi tatil olmalıdır.
  • Banka promosyonu ihalelerinde ortaya çıkan en iyi 3 teklif, çalışanların oyuna sunulmalı, 3 yıl boyunca maaş/hizmet alacağı bankayı bizzat çalışanlar belirlemelidir.20.08.2021

Taleplerimiz kabul edilmezse sendika ayrımı yapmaksızın bütün emekçiler birleşerek ekmeğimiz, işimiz ve geleceğimiz için mücadele etmek haklarız için birleşelim

Yaşasın örgütlü mücadelemiz

Birleşe birleşe kazanacağız

Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz

Yaşasın KESK yaşasın HABER-SEN

HABER-SEN

                                                                             2 NOLU ŞUBE YÖNETİM KURULU

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

GAZETECİLİĞİN SORUNLARI CEMİYETLER, SENDİKALAR VE KONUNUN TARAFLARIYLA KONUŞULDU

Türkiye’de gazetecilik ciddi ve sıkıntılı bir dönemden geçmektedir. Medya sivil toplum kuruluşları, sendikalar, cemiyetler dayanışma ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 + six =

Örnek Resim