Anasayfa / HABERLER / AİHM:Memurların Toplu Sözleşme Hakkı Vardır

AİHM:Memurların Toplu Sözleşme Hakkı Vardır

KESK’e Bağlı TÜM BEL SEN, Gaziantep Belediye ile yaptığı toplu sözleşmenin bir süre sonra uygulanmaması ve yerel mahkeme tarafından “yasalara uygun sayılmaması” üzerine, konuyu AİHM’ne taşımıştı. AİHM verdiği kararda Kamu çalışanlarının Toplu Sözleşme hakkının olduğunun altını çizerek Hükümetin bu karara uymasını vurguladı. Sendikamız Haber-Sen 14 Agustos 2008 tarihinde PTT ve TRT Genel Müdürlüklerini yazılı olarak Toplu Sözleşmeye Davet etmiş ;ancak kurumlar bu talebi olumsuz karşılamıştı. 

Uzun yıllar süren mahkeme süreci sonucunda AİHM Büyük Daire kararını 12 Kasım 2008 (bugün) Türkiye saati ile 16.45’te açıkladı. Mahkeme bu kararı ile kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkının bulunduğunu ve Anayasa’nın 90. maddesi gereği bu sözleşmelerin iç hukukta uygulanmasını öncelikli olduğunu kabul etmiştir.

Kamu çalışanları için milat oluşturacak AİHM kararı ile birlikte artık, kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkı üzerindeki tartışma sona ermiştir. Şimdi hükümete düşen görev, kendisinin değiştirdiği Anayasaya ve buna uygun verilen yargı kararlarına uymaktır. Hükümet, hakları yasaklayıcı değil, özgürlükçü tavrı benimsemek zorundadır. Sosyal hukuk devletinin gereği budur.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

BASKILARINIZLA SÜRGÜNLERİNİZLE CEZALARINIZLA SENDİKAL MÜCADELEMİZİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ!..

DİYARBAKIR PTT Başmüdürlüğü binası önünde toplanan Şube üye ve yöneticilerimiz, özlük hakları, liyakatsiz atamalar ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × 5 =

Örnek Resim