Anasayfa / HABERLER / Düzce'de Taşeron İşçilerin Sorunları ve Kıdem Tazminatı Paneli

Düzce'de Taşeron İşçilerin Sorunları ve Kıdem Tazminatı Paneli

Düzce’de 30 Kasım 2013 Cumartesi günü, Sağlık Emekçileri Sendikası ( SES ) ve Haber Sen il temsilcilikleri öncülüğünde taşeron çalışan işçilerin sorunları ve kıdem tazminatı ile ilgili yapılması planlanan saldırılar üzerine panel düzenlendi.
5

Panel başkanı Haber Sen Düzce il temsilcisi Yılmaz Ceylan, Düzce PTT’de çalışan taşeron firma işçilerinin verdiği sendikal mücadeleye değinerek bu panelin yapılma gerekçeleri hakkında bilgi verdi. Yaşanan hak gaspları, maaşların geç alınması, iş yerinde yaşanan baskılar ve güvencesizlik nedeniyle sendikaya üye olan Düzce PTT’de çalışan taşeron firma işçilerinin Türkiye’de de bu iş kolunda bir ilki başardıklarını söyleyen Ceylan, yaşanan süreç hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Düzce’nin büyük bir işçi havzası olduğuna değinen Ceylan, PTT işçilerinin taşeron çalışma sistemine karşı verdikleri kararlı mücadelenin Düzce’de ve ülkenin diğer bölgelerinde çalışan işçilere yol gösterdiğini, ışık tuttuğunu belirtti. Yapılan bu panelle bu mücadelenin diğer iş kollarında çalışan taşeron firma işçilerine aktarılmasının planlandığı belirtildi.

2

Panelistlerden İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Levent Dölek, kıdem tazminatı ile ilgili planlanan hak gaspına yönelik adımların yıllar öncesinden atıldığına değindi. Ayrıca taşeron çalışma sisteminin de atılan bu adımların bir parçası olduğuna dikkat çeken Dölek, patron örgütlerinin bir araya gelerek işçinin son ve en önemli kazanılmış hakkı olan kıdem tazminatına yönelik yapılan saldırının hükümet tarafından imzalanan Ulusal İstihdam Strateji ile yıllar öncesinden planlandığı belirtti. Kıdem tazminatının fona devredilmesi ile patronların üzerindeki tüm yükün ve sorumluluğun kalkacağına değinilerek kurulacak fonun tıpkı işsizlik fonu gibi işçiye dönmeden farklı biçimlerde kullanılacağı vurgulandı. PTT’de çalışan taşeron firma işçilerinin yaptıkları işin PTT için asli iş olduğuna değinen Dölek, bu nedenle PTT’ye taşeron firmaların sokulmasının yasalara aykırı olduğunu da söyledi.
Diğer panelist Eğitim Sen aktivisti Murat Özcan ise taşeron firmalarda çalışan işçilerin yaşadıkları sorunların sadece bu işçilerin değil tüm emekçilerin ortak sorunları olduğuna değindi. Yaşanan hak gasplarına ilk elden dur denilemezse sıranın hızla diğer çalışanların kazanılmış haklarına geleceğine değinen Özcan, işçi sınıfına yönelik saldırıların ortak, birleşik bir mücadele hattıyla durdurulabileceğini söyledi.

4

Yapılan müzik dinletisi ile panelin ilk bölümü bitirildi ve soru cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde Düzce’de haberleşme, sağlık, güvenlik ve belediye gibi değişik iş kollarında çalışan taşeron işçiler söz alarak sorunlarını ve sorularını dile getirdiler. Her yıl yenilenen sözleşmeler nedeniyle ortaya çıkan hak gasplarına değinen taşeron işçiler, hükümetin taşeron çalışma sistemi ile ilgili çalışmaları ile ilgili endişelerini de dile getirdiler. İş güvencelerinin olmamasının gelecek kaygısı taşımalarına neden olduğunu belirten işçiler bu sistemin bir an önce kaldırılması gerektiğini ve kadrolu iş istediklerini belirttiler.
Sağlık Emekçileri Sendikası Düzce temsilcisi Cemal Yılmaz ise özellikle sağlık iş kolunda çalışan tüm taşeron firma işçilerine seslenerek Sağlık Emekçileri Sendikasının bu işçilerin haklı mücadelelerinde yanlarında olduklarını ve kapılarının kendilerine daima açık olduğunu belirterek işçileri SES’te örgütlenmeye çağırdı.
Taşeron çalışma, kıdem tazminatı gaspı, esnek çalışma sistemi, özel istihdam büroları gibi işçilerin haklarına yönelik tüm saldırıların işçilerin birleşik mücadelesi ile püskürtülebileceği dile getirilerek Düzce’de ve her yerde işçilerin birlikte mücadele edebileceği birlikteliklerin kurulması gerektiği vurgulanarak panel sonlandırıldı.
Düzce Üniversitesi Meslek Yüksekokulu konferans salonunda yapılması planlanan panel, günler öncesinden salonun işçilere tahsis edilmesine ve gerekli ödemenin de yapılmasına rağmen Meslek Yüksekokulu yönetiminin son anda değişik gerekçelerle salon tahsisinden vazgeçmesi üzerine Konak Düğün Salonunda yapıldı. Düzce Üniversitesi Meslek Yüksek Okulunun işçilerin sorunları ile ilgili düzenlenen bu panele yönelik tutumu katılımcılar tarafından kınandı. Ayrıca Haber Sen ve SES temsilcileri de Melek Yüksek Okulu yönetiminin bu tutumunu eleştirerek şiddetle kınadıklarını belirttiler.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

GAZETECİLİĞİN SORUNLARI CEMİYETLER, SENDİKALAR VE KONUNUN TARAFLARIYLA KONUŞULDU

Türkiye’de gazetecilik ciddi ve sıkıntılı bir dönemden geçmektedir. Medya sivil toplum kuruluşları, sendikalar, cemiyetler dayanışma ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine + eighteen =

Örnek Resim