Anasayfa / HABERLER / GÜNCEL / Hükümetten Kamu Emekçileriyle Dalga Geçen Teklif: 2014 Ve 2015 Yılları İçin %3+%3 Maaş Artışı…

Hükümetten Kamu Emekçileriyle Dalga Geçen Teklif: 2014 Ve 2015 Yılları İçin %3+%3 Maaş Artışı…

Kamu alanını toptan tasfiye etme politikalarına hız vererek kamu emekçilerini ve emeklilerini adeta kendi kaderine terk eden AKP hükümeti, 2014-2015 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşmeye ilişkin, hizmet kollarına ve kamu emekçilerinin geneline yönelik mali ve sosyal hak teklifini bugün açıkladı.

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti ve Kamu İşveren Heyeti 2014-2015 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşme görüşmeleri için bugün sabah saat 10.00 da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir araya geldi. Saat 18.30’a kadar devam eden toplantıda önce Kamu İşveren Heyetinin hizmet kollarına yönelik teklifi görüşüldü. Kamu İşveren Heyetinin 11 hizmet koluna ilişkin teklifinde sendikaların hemen hemen hiçbir talebine yer vermediği, teklifinin her hizmet kolu için 2-3 başlıktan ibaret olduğu görüldü. Yeniymiş gibi sunulan bu tekliflerin büyük bölümünün geçtiğimiz toplu sözleşme döneminde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu (KGHK) tarafından alınan kararlar olması, hatta bu kararlardan bir kısmına dahi yer verilmemesi dikkat çekti.

06_08_2013-bakan-gundogdu2Memur Sen’e bağlı hizmet kolunda yetkili sendikaların yetkililerinin toplu pazarlıktan uzak tutumu ve daha çok Çalışma Bakanını muhatap alan ‘bu hususta talimat vermenizi istirham ediyoruz’ benzeri ürkek-cılız tepkileri Kamu İşveren Heyeti tarafından yapılan “teklifimiz üzerindeki görüşmeler bayramdan sonra devam edecek” açıklamaları ile geçiştirildi.

“Kitapçık Olarak Sunduğumuz Teklifimizi Bir Sayfalık Metine Çeviriyorsunuz”

Kültür ve Sanat Hizmetleri hizmet kolunda yetkili, konfederasyonumuza bağlı Kültür Sanat Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya ise Kamu İşveren Heyetinin hiçbir hizmet kolunda geçtiğimiz toplu sözleşme döneminden farklı bir teklifle gelmediğine dikkat çekti.

06_08_2013-yavuz-demirkayaHizmet kolu taleplerini tekrar ifade eden Demirkaya, “hizmet koluna ilişkin bir taleple geldiğimizde bu talep sadece sizin hizmet kolunuza ilişkin değil, genel taleplerde ele alalım itirazınız ile karşılaşıyoruz. Genel talepler görüşüldüğünde ise bu talepler kapsam dışı diyerek çözümsüzlüğe bırakıyorsunuz. Toplu Sözleşme masasına kitapçık olarak getirdiğimiz taleplerimizi bir sayfalık metinlere sığdırmanın ötesine geçmiyorsunuz” diyerek işveren heyetinin tutumuna tepkisini dile getirdi.

Kamu İşveren Heyetinin hizmet kollarındaki teklifleri hakkındaki görüşmeler saat 15.30’a kadar sürdü. Daha sonra kamu emekçilerinin geneline yönelik mali ve sosyal hak teklifinin açıklanması için saat 16.30’a kadar toplantıya ara verildi.

Saat 16.30’da salonda yerini alanlar toplantının başlaması için saat 17.30’ a kadar Çalışma Bakanı ve Memur Sen Genel Başkanın gelmesini bekledi.

06_08_2013-calisma-bakaniYaklaşık bir saat gecikmeli olarak başlayan toplantıda ilk sözü alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu İşveren Heyeti adına kamu emekçilerinin geneline yönelik mali ve sosyal hak teklifini sundu.

İki ayrı alternatifmiş gibi sunulan söz konusu teklife göre;

1- Kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının hesaplanmasında kullanılan aylık katsayı, taban aylık katsayısı ve yan ödeme katsayısı ile sözleşme ücretlerinin;

a) 2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında % 3 + % 3 oranında artırılması,

b) 2015 yılı Ocak ve Temmuz aylarında % 3 + % 3 oranında artırılması.

Veya, Alternatif (!) Öneri:

2014 yılı için taban aylığı tutarında 100 TL brüt artış yapılması, 2015 yılı için ise %3 +%3 oranında artışın korunması teklif edildi.

Kamu İşveren Heyetince maaş artış oranlarına ek olarak,

– Öğretmenlerin Eğitim ve Öğretim Tazminat tutarlarının; 2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında 40 TL + 40 TL olmak üzere toplam 80 TL artırılması,

-4/C’li personele aile yardımı (Çalışmayan eş ve çocuk için) ödeneği verilmesi ve ücretlerinde 150 TL brüt artış yapılması,

– 2012/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararında yer alan 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 nci maddelerin uygulanmasına devam edilmesi teklif edildi.

Teklifi açıkladıktan sonra sözlerine devam eden Çalışma Bakanı, her zaman olduğu gibi kamu emekçilerini ve emeklilerini enflasyona ezdirmediklerini iddia ederek hükümet olarak bu aşamada sunabilecekleri en iyi teklifi sunduklarını savundu.

Kamu İşveren Heyeti’nin teklifi üzerinde bu geceye kadar çalışmlaın devam edeceğini söyleyen Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik “Kamu İşveren Heyeti içinden görevlendirdiğimiz beş kişilik çalışma grubumuz gerekirse yarın da çalışmalarını sürdürecek ve çalışmaları sonucunda yeni bir teklif hazırlamaları durumunda, ihtiyaç duyulması halinde belki de yarın sizlerle paylaşacak” diye konuştu.

KESK Genel Başkanımız,“Hükümet Kamu Emekçileri İle Dalga Geçmeye Devam Ediyor”

Toplantıda söz alan konfederasyonumuz Genel Başkanı Lami Özgen Kamu İşveren Heyetinin teklifine sert tepki göstererek, “bu kamu emekçilerine ve emeklilerine bir teklif değil tehdittir” diye konuştu. “Anlaşılan hem bürokrasi hem de Çalışma Bakanlığı nezdinde hükümet kamu emekçilerini 11 yıl boyunca oyaladığı toplu görüşme sistemini toplu sözleşme adı altında sürdürmek istiyor” diyen Özgen kamu emekçilerinin hem mali hem de sosyal hak kayıpları karşısında İşveren Heyetinin teklifinin ciddiyetten uzak olduğunu vurguladı.

06_08_2013-baskanKESK’in her zaman yüzdelik artışlardan ibaret “ücret sendikalcığına” karşı olduğunu ifade eden Özgen, “işveren 2,6 milyon kamu emekçisine, 1,9 milyon kamu emekçisi emeklisine ne vaat ediyor? Anayasanın 90. Maddesini ve ülkemizin altında imzası olan uluslar arası sözleşme ve anlaşmaları açıkça ihlal ederek grev hakkını yasal teminat altına almayan hükümet bize ne vaat ediyor? Yıl bazında %3+%3 maaş artışı. Kimse kamu emekçilerini, emeklileri kandırmaya kalkmasın. Maaşlarda %3+%3 artış yılık bazda toplam %6 artışa değil %4,54’e tekabül eder. Hükümet kendi iktidarında yarattığı çağdaş kölelik sistemi 4/C ‘lilere ne vaat ediyor? Tüm sendikaların, konfederasyonların ortaklaştığı ‘bu köleliğe son verin, 4/C’lieri kadroya alın’ talebine kulaklarını tıkayarak kısmi bile sayılmayacak iyileştirme teklif ediyor. Geçtiğimiz toplu sözleşme döneminden bugüne ek ödeme adaletsizliğine isyan eden öğretmenlere hükümet ne vaat ediyor? Mevcutta 740 TL olan öğretim yılı hazırlık ödeneğinin 40+40TL yani toplamda 80 TL artırılmasını büyük bir mükâfatmış gibi sunmaktan başka öğretmenlere bu teklifte ne vaat ediliyor?

Hükümet, ek ödemeleri maaşına yansıtılmadığı için emekli olduğunda maaşı yarı yarıya düşen kamu emekçilerine bu teklifte ne vaat ediyor? Hiçbir şey. Ek gösterge adaletsizliği devam eden başta öğretmenler olmak üzere lisans ve önlisans mezunu kamu emekçilerine ne vaat ediyor? Hiçbir şey. Kısacası hükümet, on yılı aşan iktidarında her geçen gün yoksulluğa, güvencesizliğe sürüklediği kamu emekçilerine, sefalet koşulları dayattığı kamu emekçisi emeklilerine aynı koşulların sürmesinden başka hiç bir şey vaat etmiyor. Ciddiyetten uzak bu teklifin özeti budur” diye konuştu.

“Kamu Emekçilerini Yok Sayanlara Karşı 4 Koldan Ankara’ya Yürüyoruz!”

Çalışma Bakanlığında bugün yapılan toplantı çıkışında basına açıklama yapan Genel Başkanımız Lami Özgen, Kamu İşveren Heyetinin hizmet kolları ve genele yönelik teklifinin hükümetin kamu emekçileri ile dalga geçmeye devam ettiğini gösterdiğinin tekrar altını çizerek “Kamu emekçileri ile dalga geçen bu sözüm ona teklifin karşısında KESK olarak sessiz kalmamızı kimse beklemesin” dedi.

Toplu Sözleşme taleplerimizi kamuoyu ile paylaştığımız basın toplantısında hükümetin sunduğumuz taleplere olumlu yanıt vermemesi durumunda gerçekleştireceğimiz eylem ve etkinlikleri hatırlatan Genel Başkanımız” daha önce 20 Ağustos’ta başlatmayı planladığımız Ankara yürüyüşünün tarihini ortaya çıkan gelişmeleri değerlendirerek öne çekiyoruz.16 Ağustos tarihinde İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Trabzon illerinden yürüyüş kollarımız Ankara’ya hareket edecek. Kamu emekçilerinin taleplerinin halkın talepleriyle buluşmasını sağlamak için elimizden gelen tüm gayreti göstermeye devam edeceğiz. İnsanca Yaşam, Güvenceli Gelecek, Eşit, Özgür Ve Demokratik Bir Türkiye İçin Yürüyoruz!” şiarı ile 4 koldan Ankara’ya yürüyen temsilcilerimiz 20 Ağustos Salı günü Ankara’da olacak” diye konuştu.

Kamu işveren heyetinin ciddiyetten yoksun teklifi karşısında diğer sendika ve konfederasyonları da tekrar göreve çağıran genel başkanımız “Diğer konfederasyonlar eğer toplu sözleşme masasında hükümetin teklifi karşısında gösterdikleri tepkide samimi ise kendilerini sözlerinin gereğini yerine getirmeye, hükümetten icazet beklemeye değil kamu emekçilerinin iradesine sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

Sendikalı sendikasız tüm kamu emekçilerinin hak ve çıkarlarını korumak için mücadeleye çağıran Genel Başkanmız “Bu mücadelenin gereğini yerine getirmek yerine hükümetten bayram müjdesi bekleyeceğiz diyerek kamu emekçilerini oyalamaya kimsenin hakkı yoktur. Sendikalı, sendikasız tüm kamu emekçileri, sendikalar ve konfederasyonlar hükümetin bu ciddiyetten yoksun, kendileri ile dalga geçen teklifine karşı mücadeleyi yükseltmediği takdirde bayram müjdesi ile değil haklarını daha da budayan yeni saldırı dalgası ile karşı karşıya kalacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

GAZETECİLİĞİN SORUNLARI CEMİYETLER, SENDİKALAR VE KONUNUN TARAFLARIYLA KONUŞULDU

Türkiye’de gazetecilik ciddi ve sıkıntılı bir dönemden geçmektedir. Medya sivil toplum kuruluşları, sendikalar, cemiyetler dayanışma ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 + seventeen =

Örnek Resim