Anasayfa / HABERLER / Posta HizmetlerininTaşeronlaştırılmasına karşı Dava Açtık

Posta HizmetlerininTaşeronlaştırılmasına karşı Dava Açtık

Sendikamız PTT’deki Taşeronlaştırmaya karşı dava açtı.

Dava ile 2009 yılında Posta Yasasının 10. maddesine eklenen ” Posta Ayırım ve Dağıtım hizmetleri Üçüncü Kişiler eliyle gördürülebilir” ibaresinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptalini amaçlamaktadır. Aynı dava kapsamında, 27.05.2010 tarih ve 6653 sayılı PTT Genel Müdürlüğü Genelgesinin taahütlü ve kayıtsız gönderilerin  taşeron şirketler aracılığıyla dağıtımını ve Büyük şehirlerde Kadrolu Postacıların Sadece Tebligat Dağıtımını yapacağını düzenlemişti. Bu durumda bir postacı eskiden 1 ciheti dağıtırken, bu düzenleme ile 3 cihet dağıtmak zorunda kalmaktadır.

AKP hükümeti 2009 yılında Posta Çeki Hesapları arasında yapılan Para havalelerinden ücret almak için TBMM’ye bir maddelik yasa taslağı göndermiş ve Bu yasa Komisyonlarda görüşülürken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Sözlü olarak; PTT’de personel yetersizliği olduğunu ve bunun için PTT’deki bu personel açığını kapatmak için Posta yasasının 10. maddesine “Posta ayırım ve Dağıtım hizmetleri ücüncü kişiler eliyle gördürülebilir” ibaresi eklenmesini önermiştir. Komisyonda AKP çoğunluğu nedeniyle tüm tartışmalara rağmen bu madde tasarıya eklenmiştir. Sendikamız yılardır PTT’ye personel alınması için çaba sarfederken Ulaştırma Bakanı kadrolu personel almamış ve emek sömürüsü olan taşeronlaştırmayı tercih etmiştir.

Sendikamız bir dosya hazırlayarak Parti milletvekillerine sunmuş  ve Postada Taşeronlaştırma yasasının TBMM Genel Kurulunda geçmemesi için çaba sarfetmişti. Tüm çabalarımıza rağmen Posta hizmetlerinin Taşeron şirketlere yaptırılmasının önünü açan madde AKP milletvekillerinin oylarıyla Meclisten geçirilmiştir.

PTT Genel Müdürlüğü 27.05.2010 tarih ve 6653 sayılı Genelge ile“Yeni değiştirilen 5584 sayılı Posta Kanunu’nun 10. maddesinde ‘PTT İdaresi postaların ayrım ve dağıtım işlerini ihale yoluyla 3. şahıslara gördürülebilir’ hükmüne istinaden bundan böyle taahhütlü ve kayıtsız gönderiler firma elemanlarınca müşterek olarak dağıtılabileceğinden

Ankara PİD Başmüdürlüğü APİM Çankaya Dağıtım Grubunda, İstanbul Avrupa Yakası Başmüdürlüğü Topkapı Dağıtım Merkezi’nde, İstanbul Anadolu Yakası Başmüdürlüğü Üsküdar Dağıtım Merkezinde ve İzmir PİD Başmüdürlüğü Bornova Dağıtım Merkezi’nde taahhütlü ve kayıtsız gönderirlin tamamı firma elamanlarınca (yani, özel şirketlerce) dağıttırılacaktır.

“Bu Merkezler haricindeki İl merkezlerimizde de taahhütlü-kayıtsız gönderiler ise müştereken kurum ve firma elamanı marifetiyle dağıtımı yapıl”acaktır.

denilmiştir.

Bu değişiklikler ile eskiden bir Postacı 1 ciheti dağıtırken,şimdi 3 cihet dağıtmak durumunda kalmıştır.

Ayrıca bu değişiklik ile Posta ayırım ve Dağıtım hizmetlerinin Tamamının Taşeron şirketlere verileceği anlaşılmaktadır.

PTT Genel Müdürlüğü Son 2 yıldır hiç bir şekilde Kadrolu Postacı almamaktadır. Daha önce İstanbul, İzmir ve Ankara’da bulunan taşeronlaştırma son 2 yılda tüm illere yayılmış durumdadır.

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

GAZETECİLİĞİN SORUNLARI CEMİYETLER, SENDİKALAR VE KONUNUN TARAFLARIYLA KONUŞULDU

Türkiye’de gazetecilik ciddi ve sıkıntılı bir dönemden geçmektedir. Medya sivil toplum kuruluşları, sendikalar, cemiyetler dayanışma ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

thirteen − eleven =

Örnek Resim