Anasayfa / HABERLER / PTT emekçilerinin sorunlarını her platformda gündeme getiriyoruz…

PTT emekçilerinin sorunlarını her platformda gündeme getiriyoruz…

TBMM KİT KOMİSYONU’NDA SADECE HABER-SEN VARDI

PTT Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) statüsündedir. Bu nedenle Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu PTT ile ilgili rapor hazırlar. Bu rapor Türkiye Büyük Millet Meclisi KİT Komisyonu’nda görüşülür.

Haber-Sen emekçilerinin sorunlarını içeren bir rapor hazırlayarak TBMM KİT Komisyonu üyesi milletvekillerine sundu.

Ayrıca Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Osman Köse KİT Komisyonu üyelerini dosyanın içeriği konusunda bilgilendirdi.

3 Haziran 2010 tarihinde yapılan KİT Komisyonu toplantısında milletvekilleri hazırladığımız dosyadaki soruları PTT Genel Müdürü Osman Tural’a yönelterek yanıt istedi.

PTT Genel Müdürü Osman Tural sorulara kaçamak yanıtlar verdi ve soruları yazılı olarak yanıtlamak istediğini söyledi.

Bu soruların yanıtlarının takipçisi olacağız.

PTT GERÇEĞİ!

CİLAYI KAZIYIN ALTINDAN SÖMÜRÜ, ANGARYA VE KAYBOLAN HAYATLAR

ÇIKAR…

PTT’nin zarar eden bir kuruluş olmaktan çıktığı ve kar ettiği hem PTT Genel Müdürü hem de Ulaştırma Bakanı tarafından sık sık dile getiriliyor. Başta TRT olmak üzere AKP hükümetinin her icraatını koşulsuz destekleyen medya kuruluşlar da bu konuya ilişkin sürekli haber yapıyor. PTT Genel Müdürü sanki TRT’nin kadrolu elemanı gibi, çıkmadığı program kalmadı nerdeyse.

Bugün postanelere gittiğinizde çok şeyin değiştiğini, PTT merkez ve şubelerinin tadilattan geçirildiğini yenilendiğini görüyoruz. (Bu yenileme, tadilat ve onarım ihaleleri ile ilgili iddialar ise ayrı bir konu, bu ihaleler nasıl yapılıyor, kimlere ihale veriliyor, ihale komisyonlarındaki üyelere nasıl baskılar yapılıyor bunlar ayrıca gündeme getirilecek) PTT şubelerinde bir sürü işlemi yaptırabiliyorsunuz.

Bunlar acı bir gerçeği örtbas eden vitrin süslemeleri. “PTT kâr ediyor” söylemi ile PTT Merkez ve şubelerindeki bu cilayı kazıdığınızda, bu sanal örtüyü kaldırdığınızda altında PTT emekçilerinin çilesini göreceksiniz.

PTT EMEKÇİLERİNİN ALIN TERİ 300 MİLYON TL GASP EDİLDİ!

PTT binalarının hangi parayla yenilendiğini biliyor musunuz? AKP hükümeti 2004 yılında çıkardığı bir yasa ile PTT emekçilerinin Kefalet Sandığı’nda biriktirdiği 300 milyon TL’ye el koymuştur. El konulan bu paranın her kuruşu PTT emekçilerinin alın teridir. Bu parada ne kurumun ne de devletin beş kuruşu yoktur.

AKP hükümeti yasa ile el koyduğu bu paranın yüzde 70’ ini PTT’ye yüzde 30’unu da Hazineye devretmiştir. İşte bugünkü pırıltılı görüntünün altında yatan acı gerçeklerden birisi budur.

4 PTT EMEKÇİSİ SOYGUNLARDA HAYATINI KAYBETTİ

Diğer acı gerçeklerden birisi de bugüne kadar 4 PTT emekçisinin canına mal olmuştur. “Müthiş” bürokrat İbrahim Şahin PTT Genel Müdürü iken hiçbir alt yapı çalışması yapmadan, bir gecede PTT şubelerini banka şubelerine dönüştürdü. Hiçbir güvenlik önlemi olmayan PTT şubelerinden bugüne kadar milyonlarca TL çalındı. Bu soygunlarda bugüne kadar 4 PTT emekçisi hayatını kaybetti, çok sayıda çalışma arkadaşamız yaralandı.

HIRSIZLARIN ÇALDIĞI PARA PERSONELDEN TAHSİL EDİLİYOR

PTT yönetiminin hiçbir önlem almadan gerekli altyapıyı hazırlamadan banka şubesine dönüştürdüğü PTT şubelerinden çalınan paralar, gecesini gündüzüne katan, bayram, seyran demeden çalışan PTT emekçilerinden tahsil ediliyor. Şu anda bu konuda PTT emekçileri aleyhine Kurum tarafından açılmış çok sayıda dava var. PTT yönetimi hem gerekli güvenlik önlemlerini almıyor hem de çalınan paraları PTT emekçilerinden tahsil ediyor.

SAĞLIĞINI KAYBEDEN DAĞITICI HİZMETLİ YAPILIYOR!

Postacılar, sıfırın altında 30 derece soğukta, yağmurda, yakıcı yaz günlerinde sokaklarda, köylerde mektup dağıtıyor. Onlarca kiloluk çuvallarla, çantalarla dağıtıma çıkan postacılar sağlığını kaybediyor. Fazla yürümekten dolayı ayaklarında mantar oluşuyor, romatizma, bel fıtığı, kireçlenme postacıların meslek hastalığı oldu artık. Çalışırken sağılığını kaybeden postacılara bir darbe de PTT yönetimi vuruyor. Sağlık nedenleri ile dağıtıcılık yapamayacak postacılara “Ya hizmetli kadrosuna geçersin ya da sözleşmeni feshederiz” diyor.  Hizmetli kadrosuna geçen dağıtıcın maaşı düşüyor, özlük haklarında kyıplar oluşuyor.


İŞLEM SAYISI ARTTI, PERSONEL SAYISI AZALDI!

PTT, yönetimin sürekli övündüğü konulardan birisi de PTT şubelerinden artık yüzlerce işlemin yapılabildiğidir. İyi güzel de PTTbank işlemleri başladığı günden bu yana PTT’ye kaç gişe memuru alınmıştır ve bu sürede kaç gişe memuru emekli olmuştur? Biz  söyleyelim emekli olan personel yeni alınan personelin iki katı. PTT’deki gişe memurları artık patlamanın eşiğine geldiler, bunalım geçiriyorlar. PTT’de kamu hizmeti ile ticari faaliyet birbirine karışmış durumda. PTT memurlarına şimdi de piyango bileti sattırılıyor. Memurlara “ya biletlerin hepsini satarsınız ya da satamadığınız biletin parasını verirsiniz” diyor PTT yöneticileri. PTT memurunun milli piyango bileti satmasının neresi kamu hizmeti?


21. YÜZYILDA ÜCRETLİ KÖLELERE: POSTA DAĞITICILARI

Bir başka acı gerçek ise Posta Dağıtıcılarının durumudur. Posta dağıtıcıları adeta köle gibi çalıştırılıyor. Sanki 21. yüzyılda değil de ilkel çağlarda yaşıyoruz. Posta dağıtıcıları haftada 6 gün çalışıyor. Posta dağıtıcıları resmi ve dini bayramlarda tatil yapamıyorlar. Posta dağıtıcıları yasal hakları olan yıllık izinlerini bile kullanamıyorlar. Posta dağıtıcıları mesai kavramı olmadan çalışıyor. Posta dağıtıcılarının mesaisi işten çıkıp eve gidince bitmiyor. Akşam eve iş götürüyorlar, çocuklarıyla ve eşleriyle gündüz dağıttıkları kayıtlı gönderilerin deftere işlemesini yapıyorlar. Bütün bunların karşılığında posta dağıtıcılarına saat başına 1.10 kuruş fazla mesai veriliyor. AKP hükümeti bu 1.10 kuruşu büyük cömertlik göstererek 1.15 kuruşa çıkardı. Adeta milletle dalga geçiyorlar.

30 BİN UZMAN KADRO ALDATMACASI

Arkadaşlar siz hiç buzdolabı, çamaşır makinesi, koltuk, kanepe taşıyan Postacı gördünüz mü? Evet, posta dağıtıcıları artık bunları da taşıyorlar. PTT yönetim “yaklaşık 30 bin uzman kadromuz ve 5 bin araç filomuz ile hizmetinizdeyiz” diye sürekli reklâm yapıyor. Öncelikle şunu belirteyim burada belirtilen 30 bin personel sadece kargo hizmeti veren personel değil. Bu rakam PTT’nin tüm personel sayısını kapsıyor ancak şunu da belirtmeliyim PTT’nin toplam personel sayısı 30 bin değil yaklaşık 28 bindir. PTT yönetimi kargo hizmeti için yeni personel istihdamı yapmamıştır. Var olan personele yeni bir yük daha yüklemiştir. Ve PTT yönetimi 2003 yılından bu yana aynı şeyi yapmaktadır. Personel sayısı sürekli azalırken personelin iş yükü artmaktadır.

RAKAMLAR GERÇEĞİ ANLATILYOR

PTT emekçilerinin üzerindeki yükü anlayabilmeniz için size bazı rakamlara bakmak gerekiyor.Yaklaşık 82 milyon nüfusa sahip olan Almanya’da 145 bini dağıtıcı olmak üzere 536 bin posta çalışanı var. Yaklaşık 61 milyon nüfusa sahip olan Fransa’da 133 bini dağıtıcı olmak üzere 267 bin posta çalışanı var. Yaklaşık 60 milyon nüfusa sahip olan İngiltere’de 92 bini dağıtıcı olmak üzere 176 bin posta çalışanı var.

Gelelim Türkiye’ye.

Türkiye’nin nüfusu 71 milyon. Posta dağıtıcı sayısı 11 bin, toplam çalışan sayısı 29 bin 142 bin. Bu rakama bir de Türkiye’nin coğrafi durumunu, yerleşim yerlerinin konumunun örneğin Almanya veya Fransa ile karşılaştırmasını ekleyin ve PTT emekçilerinin çektiği çileyi hesaplayın. Son beş yılda PTT’ye 5324 kişi alınmış, emekli olanlar ise bunun iki katı. 11 bin 626 personel 46 yaş üstü, 36-45 yaş grubunda 10252 personel var.

ŞOV VAR İCRAAT YOK

PTT’nin görünün yüzü, halka doğrudan temas eden posta dağıtıcılarıdır. PTT denilince akla mektup, mektup denilince postacı / dağıtıcı gelir akla. Ancak PTT’de posta dağıtıcısı neredeyse 5. Sınıf muamelesi görür. PTT’de en çok sömürülen, en ağır koşullarda çok çalışan ve sürekli aşağılanan personel dağıtıcılardır. PTT yönetimi yıllardır dağıtıcılar üzerinden şov yapar. Hafızalarımızı yoklayalım. “Postacıları Cemil İpekçi giydirecek” başlıklı haberleri hepiniz hatırlıyorsunuzdur. Doğru posta dağıtıcılarının kıyafetlerini Cemil İpekçi çizdi.

Ancak;

ü Bu kıyafetler hiçbir dönemde zamanında verilmedi.

ü Posta dağıtıcıları yazlık kıyafetlerini sonbaharda, kışlık kıyafetlerini ise kış geçtikten sonra alma alıştılar artık.

ü 15 Mayıs itibariyle yeni yazlık kıyafetlerin giyilmesi gerekiyordu. Ancak yeni kıyafetler hala dağıtılmadı.

ü Bu kıyafetleri Cemil İpekçi çizdi ama kullanılan kumaş ve dikim kalitesi 10. Sınıf.

ü Pantolonların, gömleklerin, T-Shirtlerin rengi iki yıkamadan sonra soluyor.

ü Dikişler sökülüyor.

ü Kıyafetlerin ölçüsü ise tam bir komedi. Kıyafetler ya dar gelir, ya da bol, ya uzundur.

AKP’NİN KÖLELİK DÜZENİ: TAŞERONLAŞTIRMA

PTT’deki acı gerçeklerden birisi de taşeronlaştırmadır. PTT’de YDK raporuna göre 2008 yılı itibariyle 5 bin 699 kişi taşeron şirketlerde çalıştırılmaktadır. Bu kişiler asgari ücret almaktadır. Bu kişilerin her türlü hakkı gasp ediliyor. Her ihale yenilendiğinde taşeron işçiilerinin kıdem tazminatı hakları gasp ediliyor. Taşeron şirketlerde çalışan personele de yasal izin hakları kullandırılmıyor. Bu ihaleleri almanın yolu AKP’den geçiyor. Taşeron firmalarda çalışmanın yolu da AKP’den geçiyor. Şirketler AKP il teşkilatlarının referansı ile personel istihdam ediyor.

Evet, her yıl açıklanan parlak “kâr” rakamlarının, PTT

Şubelerindeki ışıltının altında bu gerçekler yatıyor?

TBMM KİT KOMİSYONUNA SUNULAN DOSYA için tıklayınız

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

ÜÇ FİDANIMIZI VE ÇINARIMIZI EMEK VE DEMOKRASİ MÜCADELEMİZDE YAŞATACAĞIZ!

Bugün 6 Mayıs. Demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren, Deniz Gezmiş’in, Yusuf Aslan’ın Hüseyin İnan’ın idamının ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five + 19 =

Örnek Resim