Anasayfa / HABERLER / PTT'nin Bayramlarda Çalıştırma Uygulamasına Dava Açtık

PTT'nin Bayramlarda Çalıştırma Uygulamasına Dava Açtık

Sendikamız Uzun Zamandır PTT’nin Resmi ve Dini bayram tatillerinde çalıştırma uygulamalarına karşı mücadele veriyor. Mücadelemiz sonucunda ünitelerin bir çok keyfi uygulamasının önüne geçtik. 9 günlük Bayram tatillerinde dahi PTT yöneticileri hukuksuz olarak çalışanları işe çağırıyor ve emekçilerin bayram haklarını gasp ediyorlardı. PTT Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde söz konusu sorun dile getirilmiş ancak PTT Genel Müdürlüğü çözüme yanaşmamıştır. Emekçilerin haklarını görmezden gelen bu tutuma karşı sendikamız dava yoluna gitmiştir.

Sendikamız  PTT Genel Müdürlüğünün kurban Bayramının son günü çalıştırmayı esas alan Genelgesinin iptaline yönelik dava açmıştır. Davada;

Davalı PTT Genel Müdürlüğü’nün 24.11.2009 tarih ve 23321 sayılı yazısı ile Kurban Bayramında da hizmetlerin yürütülmeye devam edileceği bildirilmiştir. Yazıda “Yukarıda belirtilen Telgraf APS, Kargo ve Kapıdan Kapıya Teslim gönderilerinin dağıtım hizmetlerinin 27-29/11/2009 tarihleri arasında yapılmaya devam edilmesi, Başmüdürlüğünüzce gerekli tedbirler alınmak kaydıyla diğer dağıtım hizmetlerinin bu tarihler arasında yapılmaması, 30.11.2009 tarihinde ise dağıtım hizmetlerinin yürütülmesine devam edilmesi uygun görülmüştür.” denilmektedir. (Ek-1)

Genel Müdürlüğün bu yazısı tüm PTT Müdürlüklerine gönderilerek personelin Kurban Bayramında çalışması istenmiştir.

 

19 Mart 1981 tarih ve 17284 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2429 sayılı Ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunun 2. maddesinin B bendinde;

“Dini bayramlar şunlardır:

1. Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 3.5 gündür.

2. Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4.5 gündür” düzenlemesi yapılmıştır.

 

Aynı maddenin (D) bendinde  “Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.” denilerek kamu görevlilerine bayram tatili yapma hakkı tanınmıştır.

 

Anayasanın 18. maddesinde “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.” hükmü, 50. maddesinde ise “Dinlenmek çalışanların hakkıdır.” hükmü bulunmaktadır.

 

26 Kasım 2009 tarihinde saat 13.00 de başlayan toplamda 4.5 gün olan Kurban Bayramı tatilinde davalı idarede çalışan personel çalışmak zorunda bırakılarak Anayasa ve Kanuna aykırı bir işlem tesis edilmiştir.   

 

 2- Kurban Bayramında tüm kamu kurumlarındaki persone,l hatta özel işyerlerinde çalışanlar tatil yapma, ailesinin yanına gitme ve ailesi ile birlikte akrabalarını görme imkanına sahipken PTT Genel Müdürlüğü’nde çalışanlar dava konusu yazı ile bundan mahrum kalmaktadır. 

 

İfadelerinin yer aldığı dava dilekçesi ile davamız açılmıştır.

Bahse konu davanın lehimize sonuçlanması halinde PTT Genel Müdürlüğünün bu tür hukuksuz uygulamalarına son verilmiş olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

BASKILARINIZLA SÜRGÜNLERİNİZLE CEZALARINIZLA SENDİKAL MÜCADELEMİZİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ!..

DİYARBAKIR PTT Başmüdürlüğü binası önünde toplanan Şube üye ve yöneticilerimiz, özlük hakları, liyakatsiz atamalar ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 − seven =

Örnek Resim