Anasayfa / HABERLER / Ses Sağlık Uygulama Tebliği’nin Durdurulması İçin Dava Açtı

Ses Sağlık Uygulama Tebliği’nin Durdurulması İçin Dava Açtı

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi, SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ (SUT) aleyhine yürütmeyi durdurma istemiyle Danıştay’da iptal davası açtı.

 

Avukat Öztürk Türkdoğan, Danıştay’a verdiği dilekçede, kamu görevlileri açısından tedavi katılım payı yanı sıra pirimin alınmasının hukuka aykırı olduğunu, aile hekimliği muayenesinden 2 TL katılım payı alınmasının Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunduğunu belirtti.

 

Türkdoğan kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarının malzeme ve ilaçlar hariç olmak üzere tamamı üzerinden kurumca belirlenen oranı geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alınabileceği şeklindeki düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirtti. Türkdoğan kamu görevlileri açısından bu hükmün uygulamayacağını, dolayısıyla iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Özellikle vakıf üniversiteleri ve özel sağlık kuruluşlarının ilave ücret tutarlarının ne olduğunun, hangi durumlarda ne kadar alınacağının tebliğde belirtilmediğine işaret eden Türkdoğan, Otelcilik hizmetleri ile ilgili hangi hizmet standardına göre ne kadar ilave ücret alınacağının ifade edilmediğini ve yataklı sağlık hizmetinin otelcilik hizmeti adı altında 3 kata kadar ilave ücretle pahalı bir hizmet haline getirileceğini belirtti.

 

Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi prim, katkı payı, ilave ücret ve otelcilik hizmeti ilave ücreti adı altında tamamen paran kadar sağlık anlayışını yerleştirmiş olduğunu belirtti.

 

Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) bir yandan sağlık hizmetlerinin kapsamını daraltmakta, bir yandan da katkı payı, ilave ücret ve otelcilik ücreti ile daha fazla gelir elde etmeye çalışmaktadır. Aradaki fark tamamen yurttaşın cebinden çıkacaktır. Bu düzenlemenin sağlık hizmetinin kapsamını daralttığından iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Av. Öztürk Türkdoğan, Aynı branşa birden fazla muayene olunamayacağını, aynı gün birden fazla branşa yapılan muayenelerin ücretinin ödenmeyeceğini belirtti. Ameliyatlarda da belirtilen süreler içerisinde aynı branşta birden fazla işlem yapılması halinde ödeme yapılmayacağı yönündeki düzenlemenin de açıkça sağlık hakkının kapsamını daraltacağını belirtti.

 

Ayrıca Avukat Öztürk Türkdoğan  “Yerleşim yeri mesafesi üzerinden ibaresinin iptali gerekmekte” olduğunu belirtti. Bu düzenleme özellikle belirli branşların olduğu üniversite hastanelerine Türkiye genelinden yapılan sevklerin önünü kesmeye dönük bir düzenleme olduğunu belirtti.

 

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

BASKILARINIZLA SÜRGÜNLERİNİZLE CEZALARINIZLA SENDİKAL MÜCADELEMİZİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ!..

DİYARBAKIR PTT Başmüdürlüğü binası önünde toplanan Şube üye ve yöneticilerimiz, özlük hakları, liyakatsiz atamalar ve ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 5 =

Örnek Resim