Anasayfa / MANŞET / DİSİPLİN CEZALARI YÖNETMELİKLE DÜZENLENEMEZ…

DİSİPLİN CEZALARI YÖNETMELİKLE DÜZENLENEMEZ…

Anayasa Mahkemesi TRT personeline uygulanacak olan disiplin cezalarının yönetmelikle belirlenmesini öngören kanun hükmünü iptal etti.

2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’nun 56. maddesinde “Türkiye Radyo – Televizyon Kurumu personelinin işe alınmasındaki usul, şartlar, atanma, terfi, nakil, işe son verme, disiplin cezalan ve sicil ile ilgili konuları personel yönetmeliğinde düzenlenir.” hükmü bulunmaktadır.

Anayasa Mahkemesi bu maddede yer alan “…, disiplin cezaları…” ibaresini Anayasa’nın 38. ve 128. maddelerine aykırı bularak iptal kararı vermiştir.

Kararda “Anayasa’nın 128. maddesinin ikinci fıkrasında, “Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.” denilmek suretiyle memurlar ve diğer kamu görevlileri, özlük hakları bakımından yasal güvenceye kavuşturulmuştur.

TRT personelinin disiplin suçları ve cezaları, Anayasa’nın yukarıda yer alan hükümleri gereğince kanunla düzenlenmesi öngörülen hususlar arasında yer almaktadır.

Belirtilen niteliği nedeniyle disiplin cezaları ile ilgili konuların, düzenlenecek yönetmelikle belirlenmesini öngören itiraz konusu kural, yaptırım türlerini ve yaptırım konusu eylemleri yasal düzeyde belirlememekte ve bireylerin hangi somut fiil ve olguya hangi hukuksal yaptırımın veya sonucun bağlandığını belirli bir açıklık ve kesinlikte öngörebilmelerine yasal çerçevede imkan tanımamaktadır. Bu yönüyle kural, Anayasa’nın 38. maddesinde düzenlenen ”suçta ve cezada kanunilik” ilkesine ve Anayasamın 128. maddesinin ikinci fıkrasında hükme bağlanan “kanuni düzenleme” ilkesine aykırılık oluşturmaktadır.” denilmektedir.

MAHKEME KARARI İÇİN TIKLAYINIZ.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

GAZETECİLİĞİN SORUNLARI CEMİYETLER, SENDİKALAR VE KONUNUN TARAFLARIYLA KONUŞULDU

Türkiye’de gazetecilik ciddi ve sıkıntılı bir dönemden geçmektedir. Medya sivil toplum kuruluşları, sendikalar, cemiyetler dayanışma ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 − 3 =

Örnek Resim