Anasayfa / MANŞET / ITUC ve ETUC’tan Yürütme Kurulu Üyemiz Elif Çuhadar İçin Çalışma Bakanı’na Mektup!

ITUC ve ETUC’tan Yürütme Kurulu Üyemiz Elif Çuhadar İçin Çalışma Bakanı’na Mektup!

ITUC ve ETUC Çalışma Bakanı’na ortak bir mektup  yazarak Elif Çuhadar’ın gözaltına alınmasını kınadı ve bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

ITUC’un yayınladığı açıklama ve ortak mektup aşağıdadır:

ITUC (Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu) Türkiye’deki Sendika Liderinin Gözaltına Alınmasını Kınıyor

 

Terörle Mücadele polisleri bu sabah Ankara’da KESK Yürütme Kurulu Üyesi Elif Çuhadar’ın evini bastı ve kendisini gözaltına aldı.

Suçlamalar dört yıl önce İzmir’de katıldığı bir panele ilişkin. Ankara’da gözaltına alındı ve İzmir’e sevk edilecek. 2014’te İzmir’de gerçekleştirilen etkinlikle ilgili başka kişiler de gözaltına alındı. Elif ITUC’un İnsan Hakları ve Sendikal Haklar Komitesi üyesi ve 28 Kasım’da Brüksel’de toplantıya katılarak Türkiye’deki emek karşıtı politikaları anlatmış, kınamıştır.

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow şunları kaydetti “Bu gözaltı Türkiye’deki baskıcı siyasal iklimin bir diğer örneğidir. Hükümet politikasını eleştiren her türlü farklı sesi susturmaya net bir şekilde karar vermiş.  Ancak, Türkiye’deki emek hareketi susmayacak ve işçilerin yararına olmayan politikaları eleştirmeye devam edecektir. Küresel emek hareketi de onlarla dayanışma içerisinde olacaktır.”

ITUC_ETUC Çalışma Bakanlığı’na Ortak Mektup:

Jülide SARIEROĞLU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

Türkiye Cumhuriyeti

İnönü Bulvarı, No: 42

06520 Emek

Ankara, Türkiye

E-posta: diyih@[email protected]

HTUR/JB                                          6 Şubat 2018

KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Elif Çuhadar’ın serbest bırakılması Talebi

Sayın Bakan,

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) dünya genelinde aralarında ülkenizin de 163  163 ülkeden 202 milyon işçiyi ve  ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) 39 Avrupa ülkesindeki 89 üye sendikası ve 10 Avrupa Sendikalar Federasyonuyla 45 milyon işçiyi temsil etmektedir.  İşbu mektupla, Elif Çuhadar’ın gözaltına alınmasını en net şekilde kınıyoruz.

6 Şubat 2018’de Ankara’da terörle mücadele polisi günü KESK Merkez Yürütme Kurulu üyesi Sayın Elif Çuhadar’ın  evini bastı ve kendisini gözaltına aldı.  Suçlama İzmir’de 4 yıl önce kamuya açık bir panele katılmakla ilgili. Ankara’da gözaltına alındı ve sonrasında İzmir’e götürülecek. 2014’te İzmir’de gerçekleştirilen etkinlikle ilgili başka kişiler de gözaltına alındı. Elif ITUC’un İnsan Hakları Komitesinin 28 Kasım’daki Brüksel toplantısına katıldı.

Elif Çuhadar’ın gözaltına alınması Evrensel İnsan Hakları Bildirgesinde altı çizilen düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüklerinin ciddi bir ihlalini teşkil etmektedir. Ek olarak, Türkiye 87 Nolu Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi’ni 1993 yılında onayladı. ILO Örgütlenme Özgürlüğü Komitesi “sendikacıların sendikal faaliyetleri nedeniyle, sadece ifade çağrılsalar veya kısa süreliğine sorgulansalar bile, özgürlüklerinden mahrum bırakılması sendikal haklarını kullanmalarının önünde engel teşkil ettiğini” teyit etmiştir.

ITUC ve ETUC sendikalara yönelik bu son gözaltını ve devam eden baskıları net bir şekilde kınamaktadır, Elif Çuhadar’ın derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep etmektedir. Dile getirdiğimiz kaygılarımıla ilgili aldığınız önlemler, gerçekleştirdiğiniz girişimlerle ilgili çok geçmeden bilgi almayı bekliyoruz.

Saygılarımızla,

Sharan Burrow                                                                                            Luca Visentini

ITUC Genel Sekreteri                                                                      ETUC Genel Sekreteri

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

GAZETECİLİĞİN SORUNLARI CEMİYETLER, SENDİKALAR VE KONUNUN TARAFLARIYLA KONUŞULDU

Türkiye’de gazetecilik ciddi ve sıkıntılı bir dönemden geçmektedir. Medya sivil toplum kuruluşları, sendikalar, cemiyetler dayanışma ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × 1 =

Örnek Resim