Anasayfa / Basın Açıklamaları / Darbeleri önlemenin en etkin yolu özgürlüklerin genişletilmesidir

Darbeleri önlemenin en etkin yolu özgürlüklerin genişletilmesidir

Yaygın ve yerel basın meslek örgütlerinden oluşan Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) son askeri darbe kalkışmasının, ülkenin siyasi tarihinde ibret alınacak en önemli olaylardan biri olduğunu vurgulayarak yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Siyasi tarihimize bakıldığında Türkiye’nin askeri darbeler yüzünden çağdaş demokrasiye ulaşma yolunda çok zaman kaybettiği, toplumun onarılması zor maddi ve manevi zararlara uğratıldığı kolaylıkla görülebilir. Darbeler sırasında genç, yaşlı pek çok insanımızın temel hak ve özgürlükleri elinden alınmış, iktidarların zulüm ve baskı ortamı yaratılmıştır.

Görülüyor ki, hırsları akıllarının üzerinde kimi silahlı grupların darbe hevesleri, kolay kolay tükenmiyor.  Son askeri darbe girişiminde de yine yüzlerce insanımız öldü, yüzlerce yaralımız var. Askeri darbenin hemen ardından iktidar, Anayasa’nın 120. maddesine dayanarak ülkenin tümünde Olağanüstü Hal uygulamasını başlatmıştır. Biz GÖP bileşenleri diyoruz ki! Darbeleri önlemenin en etkin yolu özgürlükleri genişletmektir.

OHAL uygulamasıyla bireyin temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı, düşünceyi ifade özgürlüğünü yok edici, halkın haber alma, bilgilenme hakkını ortadan kaldıracak önlemlere başvurulmaması en büyük dileğimizdir.

Özellikle kamu yayıncılığı yapan kuruluşlarda gerçek suçluların yanında sırf muhalif oldukları için bazı gazetecilerin de görevden uzaklaştırılmalarını doğru bulmadığımız vurgulamak isteriz.

Umuyoruz ki, iktidarla OHAL yasasını uygulamakla yükümlü olan kolluk güçleri bu evrensel kuralları dikkate alacaklardır. Türkiye’nin bundan sonra en çok kardeşliğe, barışa gereksinimi vardır. Bizler GÖP bileşenleri olarak her zaman çağdaş demokrasinin, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkeleri yanında olduk. Amacı ne olursa olsun, hangi ideolojiye dayanırsa dayansın, darbelerin tarihte hiçbir toplumu aydınlığa çıkardığı görülmemiştir.

Gazeteciler olarak her zaman doğru bildiğimizi yazmayı sürdüreceğiz. Kamuoyunu habersiz bırakmamaya özen göstereceğiz. Artık insanımızı ırkçı saiklerle birbirine düşürenlere geçit verilmemesi, iktidardan en büyük beklentilerimizden biridir.  Türkiye halkı çağdaş demokrasiye layıktır ve bunun için de gereken her önleme omuz vereceğimiz açıktır.”

Gazetecilere Özgürlük Platformu

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen − 7 =

Örnek Resim