Anasayfa / Basın Açıklamaları / GENEL MERKEZ AÇIKLAMALAR / BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ELELE

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ELELE

Gazeteciler, ne yazık ki, Dünya Basın Özgürlüğü günü 3 Mayıs’ı, Dünya’nın hemen her yerinde, geçmiş yılları da aratan koşullarda karşılıyor.

Gazeteye, televizyona bakarken herkes etrafında, dünyada neler olup bittiğini öğrenmek istiyor. Kamunun haber alma hakkı adına, gazeteciler dünyanın dört bir yanında neler olduğunu haberleştirmeye çalışıyor. Elbette bu büyük sorumluluğu gerçekleştirmek hiç kolay değil, çünkü gerçeklerin üstünün örtülü kalmasını isteyenler gazetecilere karşı var gücüyle saldırıyor.

Ne yazık ki, gerek fiili ve fiziki saldırılar, gerek anti-demokratik yasalar gerekse de medya sahiplik yapısının gazetecileri mahkûm ettiği iş güvencesinden yoksun çalışma koşulları bu hakkın kullanılmasını ciddi ölçüde engelliyor.

Bir taraftan iktidarın kitlesel tutuklamaları yaşanırken, öte yandan da patronların dayattığı “kitlesel işsizlik”, bu 3 Mayıs’ı da bıçağın gazetecilerin kemiğine dayandığı günlerden biri yapıyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayınladı. 180 ülkelik basın özgürlüğü listesinde Türkiye 151. sıraya düştü.

İletişim çağında dünya hızla küçülüyor. Televizyonun karşısında oturan, gazetesini eline alan, internette giren ya da sosyal medyayı takip eden, Şırnak’ta yaşananı da, Kahire’de olanı da öğrenmek istiyor. Ukrayna’daki çatışmaların ardındaki gerçeği de, Atina’daki ekonomik durumu da görmek istiyor. Haberler hızla sınırları aşıyor ve insanlara ulaşıyor. 

Haberler hızla yayılsa da, habere ve habercilere yönelik baskılar da artık sınır tanımıyor. Türkiye’de uygulanan baskılar, Alman muhabirin de, Hollandalı gazetecinin de sorunu, o da aynı baskının sonuçlarına katlanmak zorunda. Filistinli gazeteci Muhammed el-Kik’in yürüttüğü açlık grevi de sadece Filistin’deki gazetecilerin sorunu değil artık.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, Dünya’daki tüm gazetecilere öncelikli bir sorumluluk yüklüyor; Enternasyonal Dayanışma!

Haydi hep birlikte, bu baskıları geriletmek için mücadele edelim. Dünyanın neresinde olursa olsun meslektaşlarımıza yalnız olmadıklarını hissettirelim.

Dayanışmanın ilk adımı olarak 3 Mayıs günü boyunca tüm dostlarımızı ( #ÖzgürBasınİçinElele / #HandInHandForFreePress ) hashtag’ini paylaşmaya çağırıyoruz

Basın özgürlüğünün yalnızca gazeteciler için özgürlük değil, ama asıl olarak herkesin demokratik bir toplumda yaşamasının en önemli garantisi olduğunu anımsatmak istiyoruz.

İyi bilinmeli ki, basın özgürlüğünün olmadığı yerlerde, ne demokrasi vardır ne de özgür vatandaşlar!

 G-9 GAZETECİ ÖRGÜTLERİ PLATFORMU


Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği,

Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen),

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)

Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD)

DİSK Basın-İş,

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD)

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)

Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD)

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği,

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)

Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği’nin (TURÇEV)

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven − 7 =

Örnek Resim