Anasayfa / DUYURULAR / Sendikal Haklarımız Gasp Edilemez

Sendikal Haklarımız Gasp Edilemez

Üye sayıları 400 ün altına düşen şubelerimiz yöneticilerinin 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca kullanmakta oldukları haftada bir gün idari izinleri kullandırılmamaktadır. PTT Genel Müdürlüğü’nün bu işlemine karşı Sendikamız tarafından dava açılmıştır.

Sendikamızın Adana, Bursa, İzmir 1 Nolu, Rize ve Van şubelerinin Yönetim Kurulunda yer alan yöneticilerinin 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca kullanmakta oldukları haftada bir gün idari izinleri kullandırılmamaktadır. PTT Genel Müdürlüğü’nün bu işlemine karşı Sendikamız tarafından dava açılmıştır.

PTT Genel Müdürlüğü tarafından Sendikamıza gönderilen 23.11.2011 tarih ve 13134 sayılı yazıda “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görüşleri doğrultusunda üye sayısı 400’ün altında bulunan bu şubelerin yönetiminde görev alan Üniteniz personelinin kanunun 18. maddesi gereğince haftada bir gün idari izin kullanma hakkı bulunmamaktadır.” denilmektedir.

Dava dilekçesinde “4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 18. maddesinde sendika şubelerinin en az 400 üye ile kurulacağı düzenlenmiştir. 400 üye kuruluş aşamasında aranan bir şart olup, üye sayısı 400’ün altına düşen şubeler kendiliğinden kapanmamakta, sendika genel kurulunda kapatılmadığı sürece de varlıklarını devam ettirip, faaliyetlerini yürütmektedirler.

400 üye kuruluş aşamasında aranan bir şart iken ve 4688 Sayılı Kanunda haftada bir gün izin kullanmak için Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmek yeterli iken, Kanunda yer almayan bir konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görüşüne dayanılarak bir hakkı sınırlayan işlem tesis etmek açıkça hukuka aykırıdır.

Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca iç hukukumuzun bir parçası haline gelen ve bir çatışma olması halinde yasalardan önce uygulanacak olan temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerin örgütlenme özgürlüğü ve sendikal haklara ilişkin hükümler içerdiği bilinmektedir. 4688 Sayılı Kanunda üye sayısı 400’ün altına düşen şubelerin yöneticilerinin izin kullanamayacağı yönünde bir düzenleme bulunmadığı halde 4688 Sayılı Kanuna aykırı bir şekilde bir gün idari izin hakkını ortadan kaldırmaya yönelik işlemin Uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğu ortadadır.

Sendika yöneticilerinin sendikal faaliyetlerini yerine getirmelerinde kolaylık sağlamak amacıyla tanınan bir günlük idari izin hakkı kullandırılmadığı takdirde, sendikal faaliyet engellenmiş olmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, Kanunda üye sayısı 400’ün altına düşen şubelerin kapatılmaması halinde haftada bir günlük izinlerini kullanamayacağı yönünde bir düzenleme bulunmadığı, izin hakkı bir şartta bağlanmadığı halde bir hakkı ortadan kaldıracak şekilde görüş bildirmesi ve PTT Genel Müdürlüğü’nün bu görüşe dayanarak idari izin hakkını ortadan kaldırması hukuka aykırıdır. Bu nedenle işlemin iptalini talep ediyoruz.” denilmektedir.

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 + five =

Örnek Resim