Anasayfa / HABERLER / Çocuk Cezaevleri Kapatılmalı, Uluslararası Sözleşmelerin Gereği Yapılmalıdır!

Çocuk Cezaevleri Kapatılmalı, Uluslararası Sözleşmelerin Gereği Yapılmalıdır!

İktidarlar yasalarıyla, zor aygıtlarıyla, cezaevleriyle ve daha birçok sistem aracıyla toplumsal muhalefeti etkisizleştirmeye, sindirmeye, kontrol altında tutmaya ve sonuçta bitirmeye gayret etmektedirler.

Dönemsel olarak bu aygıtlardan birisi öne çıkarılıp diğerleri geri planda tutulabilmektedir. Ancak AKP döneminde hepsi birlikte kullanılmakta, toplumsal muhalefet adeta düşman olarak görülmektedir.

AKP iktidarı özellikle son yıllarda yasalarıyla, devlet şiddetiyle ve cezaevleriyle kendisi gibi düşünmeyen milyonlara karşı adeta bir savaş halinde.

Cezaevlerinde doluluk oranı rekor üzerine rekor kırıyor. Yetmiyor, yeni cezaevleri inşa ediliyor. Binlerce insanı içine alan kampüs tipi cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlalleri darbe dönemlerini aratmıyor. Yüzlerce ağır hasta tahliye edilmediği için her gün bir tabut çıkıyor.

AKP iktidarının bırakalım var olan sorunları çözmeyi, iç güvenlik yasasını cezaevlerine de uygulamaya yönelik yönetmelik hazırlıkları kaygı vericidir.

Özellikle çocuk tutuklulara yönelik hak ihlalleri ve iktidarın tüm uyarılara rağmen sergilediği umursamazlık hali ürkütücüdür. İhlallerin bazı cezaevlerinde yoğunlaşması “darbe dönemlerinde çocuklara yönelik denenen pilot cezaevleri uygulaması yeniden mi devrede” sorusunu akıllara getirmektedir.

Pozantı teşhir olup kapatıldıktan sonra bu kez Şakran cezaevi hak gasplarıyla, işkenceleriyle, tecavüz, taciz iddialarıyla öne çıkan cezaevlerinden biri olmuştur.

Hamile oldukları gerekçesiyle 18 yaşından küçük 3 çocuğun, koğuşlarına gönderilmeyerek tek kişilik hücrelerde tutulmaları, sağlık hizmeti hakkından yoksun bırakılmaları açıkça insan hakkı ihlalidir.Oluşturulan “özel gardiyan grupları”yla psikolojik işkence uygulanması insanlık suçudur.

Bu girişimlere ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine artık bir son verilmelidir.

Cezaevleri demokratik ve sivil kurumların denetimine açılmalı, hak ihlallerine karşı etkin soruşturmalar yürütülmeli, sorumlular cezalandırılmalıdır.

 Şakran cezaevinde hamile üç çocuğa yönelik uygulamayı ve işkenceyi kınıyor, protesto ediyoruz.

Çocukların yeri cezaevleri değildir! Çocuk cezaevleri kapatılmalıdır!

Print Friendly, PDF & Email


İLİŞKİLİ YAZILAR

PTT’NİN HUKUKSUZ UYGULAMALARI DÜNYADAKI BÜTÜN POSTACILARIN GÜNDEMİNDE OLACAK

UNI Avrupa Posta & Lojistik Komite Toplantısı HABER-SEN olarak üye ve yöneticilerimizin meşru sendikal faaliyetleri ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × four =

Örnek Resim